Ministerul Justiţiei şi CSM au dat aviz negativ propunerii legislative privind darea în plată, lucru ce pare să fi fost trecut sub tăcere de iniţiatori, titrau ieri toate publicațiile online. După cum ne-a declarat Cătălin Boboc, președintele Comisiei juridice din Senat, “avizul dat de CSM a venit mult mai târziu decât a fost solicitat, cu mult după ce am întocmit raportul asupra proiectului de lege revizuit și l-am trimis către plenul Senatului”.
Raportul dă aviz favorabil proiectului de lege, așa cum a fost el votat în cele două comisii, fără propunerile sugerate de BNR, ci doar cu câteva amendamente. Recomandarea CSM și a Ministerului Justiției a fost una pur consultativă. „Poate era indicat să vină înainte de întocmirea raportului celor două camera reunite ale Senatului, de buget finanțe și juridică, asupra proiectului legii dării în plată”, spune Boboc.
În plus, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre artizanii acestui proiect de lege, spune că, “opiniile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii sunt făcute pe vechiul proiect de lege, nu pe cel care a fost revizuit în funcție de propunerile președintelui Klaus Iohannis”.
De asemenea, trebuie să precizăm că propunerile și amendamente promovate de BNR au fost transmise spre consultare și Autorității Naționale a Protecției Consumatorului (ANPC), care le-a respins punct cu punct.
După votul din plenul Senatului, proiectul legislativ va merge la comisia juridică a Camerei Deputaților și apoi va fi votat în plenul Camerei.
Proiectul de lege privind darea in plată este inclus pe ordinea de zi a Plenului Senatului din sedinţa de miercuri. Este posibil ca legea să nu fie votată doar din cauza faptului că senatorii trebuie să voteze şi trei ridicări de imunitate, potrivit parlamentarilor consultaţi de #economica.net#.