‘OUG (OUG nr. 13/2014 pentru modificarea anexei la OUG nr. 7/2013, n.r.) nu a decuplat total piaţa liberă de cea reglementată. Avem încă legături cu piaţa nereglementată prin taxare şi încă nu avem un preţ de referinţă pentru piaţa liberă. Practic, nu avem o piaţă liberă, nu avem mecanismele unei pieţe libere, lucrul acesta s-a întâmplat în trei zile şi stăm în faţa producătorului şi nu putem negocia. Teoretic, situaţia e dramatică – noi nu am fost prea vocali – însă, vă spun că, dacă nu se întâmplă ceva, dacă Guvernul nu clarifică situaţia, noi, în două săptămâni, trebuie să închidem combinatul şi să anulăm toate investiţiile pentru că nu mai suntem sustenabili’, a arătat directorul Azomureş.
Acesta a spus că modificarea OUG 7, de acum două săptămâni, a vrut ‘să decupleze piaţa reglementată şi să facă piaţa liberă’. De asemenea, conform acestuia, prim-ministrul a recomandat ultimul preţ din piaţa reglementată în speranţa că producătorii se vor înţelege cu consumatorii, însă situaţia este alta.
‘Guvernul a crezut, practic, că, în România, consumatorii se vor înţelege cu producătorii asupra acestui preţ. Nu s-a întâmplat aşa ceva, s-a vrut să ajungem la o stare de echilibru, dar nu s-a întâmplat. Preţul a crescut cu 47%, de la 1 aprilie cu 25%. Aproape 60% într-un an şi două luni. Piaţa românească nu este pregătită pentru o creştere aşa bruscă, noi sperăm că Guvernul va face ceva în această lună. Noi am tras un semnal de alarmă pentru că simţim că ei nu au înţeles sau ce au vrut să facă nu e în scopul a ceea ce am cerut noi’, a afirmat Mihai Aniţei.
Potrivit acestuia, în toată Europa se aplică o subvenţionare indirectă asupra marilor consumatori de gaz şi se fac demersuri pe lângă Comisia Europeană în acest scop, ceea ce şi guvernul nostru ar trebui să facă.
Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a declarat,la rândul său că societatea nu îşi poate asuma preluarea diferenţei între preţul de piaţă şi cel care ar rezulta din calculele consumatorilor, nici pentru Azomureş, nici pentru alţi agenţi economici, însă există loc de negocieri.
‘Se poate negocia. În limitele pe care le are, Romgaz va încerca să găsească soluţii. Eu sper să le putem găsi până la sfârşitul lunii, o lună în care să putem defini ceva coerent’, a arătat directorul general al Romgaz.
Sindicaliştii susţin că, în mod normal, scumpirea gazelor de la 1 aprilie ar fi trebuit să afecteze doar piaţa reglementată, pe care Azomureş nu există şi că promisiunile Guvernului au fost că marea industrie va beneficia de un preţ corect la gazul metan, dar nu s-a întâmplat aşa.
‘În fapt, s-a scumpit cu 25% de la 1 aprilie, aceasta fiind negocierea între producători şi consumatori. Nu înţelegem de ce o măsură legislativă care ar fi trebuit să nu crească preţul gazului, a făcut ca el să sară cu 25%, în condiţiile în care alte combinate s-au închis la noi în ţară şi noi sperăm să nu avem aceeaşi soartă’, a declarat Maria Dăndărău, secretarul executiv al CNSLR Frăţia.
Aceasta a spus că măsura închiderii combinatului din Târgu Mureş ar afecta peste 3.500 de angajaţi.
Potrivit Azomureş, preţul vechi a fost de 72 de lei/ MWh, de la care se doreşte începerea negocierilor, de la 1 aprilie fiind de 86 lei/ MWh. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Diana Dumitru)