Azot în cauciucuri, siguranţă mai mare în trafic. Metoda este folosită în Formula 1 şi în armată
Folosirea azotului în cauciucuri este prezentată ca una fără dezavantaje de către toţi cei implicaţi în noua tehnologie.
Un posibil dezavantaj ar putea fi pentru unii preţul ceva mai mare. Printre avantajele amintite de specialişti se numără riscul scăzut de explozie, consumul mai mic de carburant, o mai mare durată de viaţă a jantelor, precum şi un confort sporit la şofat. „Primul şi cel mai mare avantaj este cel al lipsei variaţiilor de presiune datorate variaţiilor de temperatură. Azotul nu se comprimă la frig şi nu se dilată la căldură”, a explicat pentru RTV.net Nicu Păduraru, reprezentant al anvelope-roti.ro.
Molecula de azot are dimensiuni mai mari decât molecula de oxigen, ceea ce face ca presiunea din cauciuc să se piardă mult mai greu. „Oxigenul trece prin pereţii cauciucului cu 30%-40% mai repede decât azotul. O anvelopă umflată cu azot de dezumflă de şase ori mai greu ca una umflată cu aer”, a mai spus Nicu Păduraru.
Cum prelungeşte azotul viaţa cauciucului şi a jantei
Un alt avantaj pentru cei care folosesc azotul pentru umflarea cauciucurilor este durata de viaţă prelungită a roţilor. „Uzura anvelopelor se reduce datorită menţinerii presiunii constante. De asemenea, jantele maşinii se vor uza mult mai greu. Oxigenul aflat în anvelopa umflată cu aer simplu reacţionează şi atacă stratul de etanşeizare şi cordul anvelopei, precum şi janta. Datorită lipsei umidităţii din azot jantele nu vor avea de suferit. Cele normale nu ruginesc pe interior, iar cele de aliaj nu vor mai oxida. Pentru că este un gaz inert chimic, azotul nu acţionează nici asupra cauciucului”, ne-a spus Mădălina Constantin, reprezentant azot.ro.
Un alt avantaj este consumul mai mic al automobilului. „Presiunea scăzută în anvelope determină o rezistenţă la înaintare mai mare. Aceasta se reflectă direct în consumul automobilului. De asemenea, consumul sporit de combustibil duce la emisii mai mari de noxe poluante”, a amintit Nicu Păduraru.
Mulţi şoferi folosesc azotul în roţi
Chiar dacă preţul de umflare cu azot este mai mare, şoferii apelează tot mai des la această variantă. „La service-ul nostru, după ce le explicăm despre ce este vorba, în jur de 50% din clienţi aleg varianta umflării cauciucurilor cu azot. Ţin la siguranţă”, a mai spus Nicu Păduraru. Preţul de umflare variază de la service la service între 7 şi 9 lei de roată, în funcţie de mărime.
Azotul folosit în Formula 1 şi armată
Utilizarea azotului pentru presurizarea anvelopelor este o practică frecventă în statele occidentale, în SUA, Japonia şi în alte zone dezvoltate. “Azotul şi-a dovedit eficienţa în presurizarea anvelopelor de-a lungul zecilor de ani de când este folosit în Formula 1, cursele NASCAR, industria militară şi în aviaţie. Progresul tehnologiei a făcut posibilă producerea şi utilizarea azotului pe scară largă, iar acum orice consumator are acces la aceste avantaje. Aşa cum folosirea anvelopelor de iarnă va deveni cu timpul o practică obişnuită, tot aşa utilizarea azotului în anvelope va deveni o obişnuinţă şi în ţări emergente sau mai puţin dezvoltate”, mai explică Mădălina Constantin.