Baboi Stroe, Ministerul Justiţiei: Un registru al transparenţei ar închide subiectul legii lobby-ului

Adrian Baboi-Stroe, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a declarat vineri că cea mai importantă măsură din planul naţional de acţiune pentru parteneriatul pentru o guvernare deschisă este un registru al transparenţei care ar putea închide definitiv subiectul unei legi a lobby-ului, ce ar fi menită, în intenţia iniţiatorilor, să ducă la o dezincriminare de facto a infracţiunii de trafic de influenţă.
Economica.net - vin, 06 mai 2016, 15:35
Baboi Stroe, Ministerul Justiţiei: Un registru al transparenţei ar închide subiectul legii lobby-ului

Adrian Baboi-Stroe a prezentat, vineri, la Forumul de dezbateri Eurosfat, măsurile importante pe care Ministerul Justiţiei le vede a fi incluse în planul naţional de acţiune pentru parteneriatul pentru o guvernare deschisă, respectiv măsuri relevante pentru zona de combatere şi prevenire a corupţiei.

‘Prima şi cea mai importantă şi în care rolul principal va reveni Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic este acest registru al transparenţei menit să facă lumină în interacţiunea dintre sectorul public şi cel privat’, a spus Baboi-Stroe.

Acesta a precizat că detaliile vor fi stabilite în perioada următoare şi vor avea loc consultări în legătură cu forma pe care o va lua această măsură.

‘Este de o importanţă crucială şi din punctul nostru de vedere, al Ministerului Justiţiei, această măsură mai are un rol important, pe lângă cea de transparentizare şi de accesibilizare a relaţiilor dintre mediul public şi cel privat. E vorba de a închide, sperăm noi definitiv, subiectul unei legi a lobby-ului, care ar fi menită de fapt, în intenţia iniţiatorilor, să ducă la o dezincriminare de facto a infracţiunii de trafic de influenţă. Aici trebuie să fim foarte fermi şi clari: Ministerul Justiţiei de zece ani a spus un ‘Nu’ foarte ferm iniţiativelor de acest gen şi va rămâne pe aceeaşi poziţie în continuare. Prin urmare, un asemenea registru de transparenţă este răspunsul Guvernului României la nevoia de reglementare a acestui subiect’, a explicat Adrian Baboi-Stroe.

El a mai spus că se doreşte ca această măsură să fie un model care să fie implementat inclusiv de Parlament. ‘Ne dorim să setăm un standard care să rămână un model, un exemplu de preluat ulterior şi, de ce nu, de către puterea legislativă, pentru că avem nevoie de ceva similar şi în Parlamentul României, nu numai în Guvern, în ministere, în administraţia publică locală sau nu numai în zona privată, ci zona privată va avea obligaţii de înregistrare într-un registru al transparenţei de acest tip’, a arătat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, a doua măsură relevantă pentru un plan de acţiune privind parteneriatul pentru o guvernare deschisă ar fi publicarea anuală de date cu privire la implementarea şi indicatorii de performanţă monitorizaţi în cadrul Strategiei Naţionale Anticorupţie.

‘Se strânge un volum uriaş de date în aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie şi credem că locul potrivit pentru activitatea aceasta de publicare şi monitorizare a indicatorilor SNA este la parteneriatul pentru o guvernare deschisă, în zona din Cancelarie sau din ministerul relevant care se ocupă de transparenţă. (…) Această externalizare cred că este bine-venită’, a mai spus Baboi-Stroe.

El a precizat că un alt subiect important îl reprezintă implementarea principiilor rezultate din Open Contracting Data Standard. ‘Un început este făcut prin publicarea datelor cu privire la executarea contractelor publice. Trebuie să continuăm pe zona aceasta de Open Contracting. Pentru început, credem că prioritate ar trebui să aibă proiectele majore de achiziţii publice. (…) A patra măsură importantă cred că este reutilizarea socială a bunurilor provenite din infracţiuni. Deja lucrăm de câteva luni la operaţionalizarea ANABI – Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate -, care va avea ca atribuţie şi reutilizarea în scopuri sociale şi de prevenire a criminalităţii a sumelor provenite din infracţiuni’, a afirmat Adrian Baboi-Stroe.

Acesta a mai spus că a cincea măsură care ar putea fi inclusă în acest plan naţional de acţiune este ‘realizarea unui modul online de training pe integritate pentru funcţionari publici în chestiuni care ţin de etică şi integritate’.

‘Îl vedem ca pe un modul de e-learning, credem că acest instrument ar trebui să fie unul obligatoriu pentru a creşte nivelul de conformitate a angajaţilor sectorului public faţă de respectarea normelor de integritate şi de etică’, a explicat Adrian Baboi-Stroe.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...