Propunerea legislativă prevede modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi sportului şi a fost iniţiată de 53 de parlamentari PSD, USR şi minorităţi.
Potrivit proiectului, personalul didactic din unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară trebuie să organizeze minimum 2 ore de activităţi psihomotrice săptămânal pentru fiecare grupă de copii.
În învăţământul preşcolar, care cuprinde grupa mică, mijlocie şi mare, trebuie să se organizeze minim 3 ore de activităţi psihomotrice săptămânal pentru fiecare grupă de copii din instituţiile cu program normal sau prelungit, iar în învăţământul primar – clasa pregătitoare, clasele I – IV – minim 3 ore de educaţie fizică săptămânal în trunchiul comun pentru fiecare clasă, prevede proiectul.
Pentru învăţământul gimnazial – clasele V-VIII, dar şi pentru învăţământul liceal – clasele IX-XII – vor fi minim 3 ore de educaţie fizică săptămânal în trunchiul comun şi 2 ore de sport colectiv (sport competiţional), la decizia şcolii, care se va desfăşura sub diferite forme, în funcţie de specificul fiecărei unităţi şcolare pentru fiecare clasă, se mai menţionează în proiect.
De asemenea, în învăţământul superior, educaţia fizică este disciplină de învăţământ cu frecvenţă de minim 2 ore săptămânal pe fiecare semestru, prevăzută în planurile de învăţământ, peste numărul de ore alocat pe profiluri şi, opţional, 2 ore de sport colectiv (sport competiţional) pe ramura de sport sau grupe sportive.
Iniţiativa legislativă mai prevede introducerea la examenul de Bacalaureat a probei practice de evaluare a competenţelor motrice formate pe durata învăţământului liceal, pentru elevii apţi din punct de vedere medical să desfăşoare activităţi de educaţie fizică şi sport.
Orele de educaţie fizică din învăţământul primar vor putea fi predate şi de învăţători sau institutori, fiind incluse în norma acestora. De asemenea, aceste ore de educaţie fizică pot fi predate de profesorii pentru învăţământul primar, în cadrul activităţilor postului, dacă fac dovada calificării prin diploma de studii sau certificatul de competenţe.
‘Iniţiativa legislativă are în vedere promovarea unei strategii concrete pentru dezvoltarea sportului de masă şi pentru a atrage tinerii să facă mişcare. Creşterea numărului de ore de sport la toate nivelurile de învăţământ din România contribuie la creşterea bazei de selecţie pentru sportul de performanţă. Dacă vom avea mai mulţi practicanţi de sport, vom reduce numărul de paturi ocupate în spitale cu diferite afecţiuni cauzate de lipsa de mişcare şi viaţa sedentară’, arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul va fi dezbătut mai întâi în Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.