Sediul Prefecturii Bacău a fost pichetat, vineri, de peste o sută de salariaţi ai societăţii Amurco, în semn de nemulţumire faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor centrale cu privire la memoriile înaintate în ultima lună la Guvern, prin care se solicită stoparea creşterii preţului la gaze naturale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Practic, o dată cu punerea în aplicare de la 1 februarie 2013 a Hotărârii de Guvern nr. 22/2013 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale, salariaţii combinatului de îngrăşăminte chimice din Bacău au început să aibă de suferit. Pe lângă faptul că nu şi-au primit salariile de trei luni, după cum susţine unul dintre liderii de sindicat ai societăţii, patronatul a anunţat posibile disponibilizări colective în această lună a 430 din cei 747 de salariaţi ai combinatului.
„Nu avem nicio intenţie rea, ci doar vrem să ne salvăm locurile de muncă. Nu ne-am primit salariile de trei luni. Cerem Guvernului să amâne pentru un an, aşa cum ştim că este posibil, aplicarea HG 22/2013, perioadă în care să sperăm să găsim, împreună cu parlamentarii şi guvernanţii noştri, o soluţie pentru salvarea societăţilor producătoare de îngrăşăminte chimice”, a declarat, vineri, preşedintele Sindicatului Chimfert Bacău, Gheorghe David.
De partea cealaltă, prefectul judeţului Bacău, Claudiu Octavian Şerban, susţine că problemele de la Amurco sunt cunoscute la nivel central prin memoriile înaintate până acum la Guvern.
„Se fac demersuri pe toate planurile pentru identificarea soluţiilor viabile astfel încât să nu aibă de suferit salariaţii şi familiile acestora şi să menţinem funcţionale societăţile producătoare. Personal, sunt interesat să susţin forţa de muncă autohtonă şi capitalul autohton. Memoriile au ajuns pe masa miniştrilor spre analiză şi suntem alături de dumneavoastră în acest efort comun de salvare a locurilor de muncă”, a transmis protestatarilor prefectul judeţului Bacău, Claudiu Octavian Şerban.
În finalul protestului, salariaţii Amurco au anunţat că, alături de alţi lucrători din industria chimică şi pretrochimică, vor picheta Guvernul în zilele de 11 şi 12 iunie 2013.