Baciu, LAPAR: Performanţa în agricultura românească a fost încetinită deoarece 30% din subvenţii au mers în protecţie socială
‘Nu întotdeauna banii au fost alocaţi acolo unde trebuie. S-au pierdut foarte mulţi bani şi încă se mai pierd. Sume foarte mari au mers în protecţie socială, cred că peste 30% de fondurile absorbite. Asta a încetinit performanţa şi din acest motiv nu întotdeauna sumele respective au fost şi suficiente ca să îţi dea posibilitatea, într-un timp relativ scurt, să îţi poţi dota exploataţia agricolă. Sperăm că va veni şi ziua în care de la un pupitru să poţi să îţi dirijezi întreaga activitate din exploataţie’, a declarat, marţi, Laurenţiu Baciu, într-o conferinţă de specialitate.
Acesta a explicat că subvenţiile alocate doar în protecţia socială a agricultorilor reprezintă ‘bani care nu se mai întorc’.
‘Îţi dau dumitale nişte bani, care nu ai nicio obligaţie, îi mănânci, ai luat o rochiţă şi atât. Înapoi nu se mai întoarce nimic, iar pentru o evoluţie sănătoasă banul trebuie să circule şi trebuie să producă în fiecare zi. Acei bani nu mai produc nimic. (…) Gândiţi-vă că din cele 10 milioane de hectare, trei milioane de hectare sunt ale celor despre care vorbesc, cu unu, două sau cu trei hectare. Agricultorul care a avut două hectare acum 7-8 ani, tot două hectare are şi acum’, a adăugat Laurenţiu Baciu.
Întrebat dacă este mulţumit de noua conducere de la Ministerul Agriculturii, şeful LAPAR a menţionat că ‘ministrul face risipă de energie din dorinţa de a realiza ceva’, deşi deocamdată nu are echipă.
‘N-aş vrea să spun eu prea multe, pentru că nu sunt eu în măsură dacă stăpâneşte sau nu situaţia ministrul Agriculturii, dar cred că în afară de voinţă şi energie, nu are echipă care să îl ajute.(…) Pot să zic că face risipă de energie din dorinţa de a realiza ceva, dar nu are echipă. Probabil că o să şi-o formeze, însă a fost într-o perioadă în care trebuia să ia foarte multe decizii prioritare şi din păcate nu a avut cu cine’, a spus preşedintele LAPAR.
Nu în ultimul rând, Laurenţiu Baciu a subliniat că este nemulţumit de modificările aduse Legii 619/2015 privind criteriile de eligibilitate, condiţiile specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi, apreciind însă faptul că fermierii şi-au primit plăţile integrale aferente anului 2016.