Baciu: Vârful acestui val 4 poate să vină spre sfârşitul lunii septembrie
„Media numărului de cazuri pozitive pe ultimele şapte zile a ajuns la o sută, nu am mai atins acest plafon de la mijlocul lunii iunie, când era, evident, un trend descrescător. Procentul de teste pozitive din total de teste efectuate – ieri eram la 0,54, astăzi suntem la 0,74, probabil în următoarele zile vom ajunge la 1 la sută din testele efectuate pozitive. (…)”, a explicat Andrei Baciu, luni seară, la Digi 24, potrivit News.ro.
Întrebat dacă se poate spune că în România tulpina Delta este dominantă, Baciu a explicat: „Încă nu este, în continuare avem celelalte tulpini care domină (…) însă vedem că sunt cel puţin 19 ţări la nivel european unde a devenit dominantă”.
„Se va intensifica şi la noi, inevitabil”, a completat el.
Baciu a menţionat că o analiză realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată că la categoria de vârstă 20-39 de ani este cea mai mare creştere a numărului de cazuri de la o săptămână la alta, faţă de acum două săptămâni fiind înregistrată o creştere de 139 la sută.
„Colegii de la INSP au făcut această analiză, iar până în momentul de faţă trendul situaţiei epidemiologice se încadrează în cel de-al patrulea scenariu, care este dat de caracteristicile unei tulpini cu 50% mai contagioase decât tulpina iniţială, lucru care este valabil pentru tulpina Delta. Până în acest moment, trendul se încadrează în acest al patrulea scenariu, de unde şi posibilitatea de a avea, pe baza acestei predicţii, undeva la peste o mie, chiar 1.500 de cazuri pe zi, la vârful acestui val 4, care poate să vină undeva spre sfârşitul lunii septembrie”, a afirmat Baciu, menţionând însă că sunt mai multe variabile de care se ţine cont.
El a arătat că oamenii îşi pot „trăi viaţa”, dar „responsabil”.
„Nu spune nimeni să nu pleci în vacanţă, nu spune nimeni să nu te duci la supermarket, să nu te duci la mare, unde am văzut deja că e destul de aglomerat, însă fiecare dintre noi ne putem da seama unde este o zonă safe şi în regulă pentru noi să fim fără mască şi să stăm bine-mersi, sau unde este o zonă unde sunt foarte mulţi oameni, poate este şi un spaţiu închis, poate nu a fost ventilat, sunt oameni din multe părţi ale ţării sau ale regiunii, acolo evident că poţi să-ţi dai seama că stai, dom’le, vedem că sunt şi oameni care au călătorit… există un risc epidemiologic pe care oricine îl conştientizează. Sigur că putem să călătorim şi e sezonul, după atâta timp de eforturi, acum e momentul să ne luăm o pauză să ne reîncărcăm bateriile, însă să facem lucrurile astea în condiţii de siguranţă”, a subliniat Andrei Baciu.