„Trăim probabil din dorinţa de a ne ridica nivelul de adrenalină în tot felul de scenarii. Aţi văzut că multe nu se confirmă. Producţia este vastă, ipotezele abundă, însă e vorba de o logică politică. Trebuie să ne gândim că USL-ul se opune reformelor care au fost lansate. A făcut-o şi până acum, continuă să o facă şi prin această insolită grevă parlamentară, golind băncile Legislativului. Evident, te poţi aştepta în viaţa oricărui politician la o metamorfoză, la o convertire, la o revenire cu picioarele pe pământ, aşa încât nu exclud nicio formă de dialog. Însă, deocamdată, este vorba despre o contrapunere politică destul de dură între USL şi PDL”, a spus Baconschi, întrebat dacă este posibilă o colaborare PSD-PDL după alegeri, în contextul semnalului dat de discursul lui Victor Ponta în Parlament, la învestirea Guvernului Ungureanu.
De altfel, referindu-se la discursul lui Victor Ponta, Baconschi a spus că este bucuros de faptul că acesta „a descoperit, în fine, un ton de adresare civilizat care permite dialogul politic între putere şi opoziţie”.
„Pe mine m-a bucurat faptul că domnul Ponta a participat la învestirea noului Guvern. E adevărat, era singurul reprezentant al opoziţiei în sala Parlamentului. Şi m-a bucurat şi faptul că a descoperit, în fine, un ton de adresare civilizat, care permite dialogul politic între putere şi opoziţie. Este de asemenea de salutat faptul că propunerile respective sunt realiste”, a spus Baconschi.
El a adăugat de altfel că cele şapte propuneri USL care coincid, potrivit preşedintelui, cu programul de guvernare sunt „puncte comune, fără culoare ideologică”.
„Pe chestiuni europene, de interes naţional, în orice democraţie europeană ar fi corect ca puterea şi opoziţia să aibă cel puţin o parte de agendă comună”, a mai spus Baconschi.