„Ceea ce facem noi este alchimie microbiană: obţinerea aurului din ceva care nu are nici o valoare, într-un solid preţios”, a declarat Kazem Kashefi, profesor de microbiologie şi genetică moleculară la Michigan State University, citat într-un articol de pe site-ul universităţii.
Kashefi şi Adam Brown, un profesor de artă electronică, au constatat că bacteriile cupriavidus metallidurans se pot dezvolta într-un mediu cu mari concentraţii de clorură de aur (gold chloride, denumită şi aur lichid), o substanţă toxică gasită în natură.
Bacteria extrage aur solid de 24 de carate din substanţa respectivă.
Cei doi profesori au folosit bacteria într-o instalaţie care combină biotehnologia, arta plastică şi principii de alchimie pentru a obţine „Capodopera Iubitoarei de Aur“, a cărei autoare este o bacterie „de cel puţin 25 de ori mai reistentă decât altele la toxine“.
„Brown şi Kashefi au hrănit bacterii cu cantităţi fără precedent de clorură de aur, mimând procesul despre care ei cred că se produce în natură. În aproximativ o săptămână, bacteriile au transformat toxinele într-o pepită de aur“, spune articolul de pe site-ul universităţii din Michigan.
Cercetătorii au produs o serie de imagini realizate cu un microscop electronic şi „folosind tehnici antice de iluminat aurul“.
Costul reproducerii experimentului celor doi cercetători per scară mare ar fi prohibitiv, „dar succesul lor ridică întrebări privind impactul lăcomiei asupra economiei, mediului, şi referitoare la etica inginerie naturii“.