Recomandarea şefului trezoreriei Eximbank nu este pentru liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru care sunt pe termen de un an şi de tip revolving, pentru care opţiunea unei finanţări cu dobândă fixă nu îşi are sensul, protecţia fiind oricum pe termen scurt. „Mă refer la proiectele de investiţii, pentru că atunci când construieşti un proiect de investiţii pe termen de 3-5-7 sau chiar 15-20 de ani, lucru mai greu la noi, variabilitatea cu dobânda poate să te afecteze într-un mod greu predictibil”, precizează Badea.
În prezent, majoritatea firmelor, indiferent de forma de împrumut pe care o accesează, au dobânzi variabile legate de Robor sau Euribor plus o anumită marjă a băncii. Dacă până acum acest tip de împrumut era mai mult decât convenabil, dat fiind nivelul extrem de scăzut sau chiar negativ în cazul Euribor, inversarea trendului şi începerea perioadei de scumpire a banilor ar trebui să dea de gândit mai multor companii mari. Dorin Badea arată că acum avem o nouă paradigmă: lichiditate scăzută pe piaţa bancară şi Robor-ul la trei luni la nivel dublu faţă de cel înregistrat acum o lună. Dacă lipsa lichidităţilor în piaţă este probabil o problemă temporară şi vorbim de o problemă reversibilă, faptul că nivelul Robor a sărit de nivelul dobânzii de politică monetară stabilită de BNR, de 1,75%, iar aşteptările sunt de majorare a acestei dobânzi, majorarea Robor este un fenomen ireversibil. „Şi din acest motiv este de interes ca în cadrul trezoreriilor corporatiste să se analizeze mai ales pentru proiectele pe termen lung dacă are sens să te uiţi din punct de vedere al finanţării la rata de dobândă fixă şi să nu mai fii influenţat de această variabilitate a Robor”, a declarat Dorin Badea.
Acesta a arătat că dacă analizăm fixing-urile afişate de BNR pentru dobânzile la titluri de stat pe termen de 3-5-7 ani cu cele legate de dobânda Robor din septembrie comparativ cu octombrie, am putea vedea că spread-ul s-a îngustat puternic şi nu mai vorbim de acele diferenţe uriaşe din trecut dintre dobânda fixă şi cea variabilă, deci costurile suplimentare generate de dobânda fixă s-au micşiorat şi ele, chiar dacă au rămas pozitive. „Este în continuare o diferenţă pozitivă, dar lucrul care trebuie analizat este dacă are sens să îţi asumi o dobândă fixă şi să nu mai ai variabilitate şi să nu depinzi de felul în care va evolua Roborul într-un timp de investire care presupune un calcul economic făcut de la începutul proiectului. Riscul cu dobânda poate să modifice acel calcul economic, în sens pozitiv sau negativ. Cred că măsurile prudente sunt mai importante acum”, a subliniat Dorin Badea.
Trezorierul şef al Eximbank a arătat că aceste costuri pot fi asumate de cei din zona corporate şi dacă se constată că în urma calcului economic al unui proiect de investiţii protejat de o dobândă fixă faţă de una variabilă care nu mai este atât de predictibilă ca până acum, costul total este mai mic decât randamentul investiţiei opţiunea dobânzilor fixe este mult mai bună. Acesta a precizat că la ora actuală, procentul companiilor care se împrumută cu dobândă fixă, indiferent de tipul finanţării, este infim.