El a precizat că Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, duce lupte grele pe toate fronturile cu grupurile de interese care încearcă în permanenţă să căpuşeze din nou compania de stat. Contractele cu „băieţii deştepţi” au fost reziliate în 2012, după ce producătorul de energie a intrat în insolvenţă.
Potrivit lui Badea, scumpirea energiei din ultima vreme s-a manifestat în toată Europa, ca urmare a costurilor mari de mediu, însă diferenţa în factură, pentru un consumator obişnuit, este echivalentul unui pachet de ţigări pe lună. Totuşi, în opinia sa, dacă dorim energie nepoluantă, trebuie să facem şi sacrificii în acest sens.
Totodată, şeful Hidroelectrica a anunţat un program de investiţii ambiţios, de peste un miliard de euro în următorii cinci ani, care include achiziţia unor producători de energie eoliană şi fotovoltaică.
Badea a vorbit, în interviu, şi despre noile planuri pe care le are cu privire la proiectele istorice din portofoliul companiei, care au fost până acum bariera principală în calea listării la bursă.
(…)
AGERPRES: Aţi spus mai devreme că există voci care vă ceartă că aţi făcut un profit mare. Cine sunt cei supăraţi că aveţi un profit mare?
Bogdan Badea: Voci. Noi, ca manageri, considerăm că rolul nostru principal, atunci când ocupăm o astfel de poziţie, este să facem un profit cât mai bun pentru acţionarii noştri, să ridicăm valoarea companiei, acest profit să vină la pachet şi cu o dezvoltare pe termen lung şi aceste performanţe să se păstreze.
Sigur că nu toată lumea priveşte cu ochi buni performanţele Hidroelectrica. Şi atunci se pot face multe speculaţii. Poate sunt unele grupuri de interese care consideră că Hidroelectrica ar trebui să revină la situaţia de dinainte de insolvenţă, când vindea energie pe care n-o avea, la preţuri preferenţiale, făcea investiţii fără niciun sens economic, doar să cheltuiască bani, mentenanţă acolo unde nu era cazul şi aşa mai departe.
Am învăţat destul de multe lucruri din tot ce s-a întâmplat în perioada dinainte de insolvenţă, am urmărit şi lungul proces de restructurare care a fost necesar ulterior intrării în insolvenţă şi nu dorim să mai ajungem în astfel de situaţii.
AGERPRES: Deci „băieţii deştepţi” încă pândesc la cotitură?
Bogdan Badea: Încă pândesc la cotitură şi, după cum observaţi, încă se duc lupte grele pe toate fronturile cu „băieţii deştepţi”. Să nu credeţi că au dispărut, ei există şi vor încerca în permanenţă să revină la privilegiile pe care le-au avut în trecut. Mă bucur că luni (12 noiembrie – n.r.) statul român a înregistrat o victorie extraordinară de importantă în lupta cu „băieţii deştepţi” (traderul Alpiq a pierdut procesul cu statul român la ICSID pentru rezilierea contractului cu Hidroelectrica, în 2012 – n.r.) şi este un semnal pozitiv. Este datoria fiecăruia dintre noi să facem ca lucrurile din trecut să nu se mai întâmple.
AGERPRES: Aţi primit o adresă de la Ministerul Energiei pentru a distribui dividende suplimentare?
Bogdan Badea: Da, s-a solicitat managementului companiei să facă o analiză privind posibilitatea distribuirii unor dividende suplimentare. Facem această analiză şi urmează să convocăm Adunarea Generală a Acţionarilor pentru distribuirea dividendelor suplimentare. Rezultatele financiare din acest an ne permit, la fel cum ne-au permis şi anul trecut, să facem un astfel de demers. Problema este de cuantum şi vrem să ne asigurăm că suma pe care o vom propune pentru repartizarea ca dividend suplimentar nu va afecta nici profitabilitatea companiei, nici cash-flow-ul şi nici planul de afaceri pe care tocmai l-am elaborat. (Între timp, compania a anunţat că a propus în AGA distribuirea de dividende suplimentare în valoare de 550 de milioane de lei. – n.r.).
AGERPRES: Când vă veţi lista la bursă?
Bogdan Badea: Aici datoria noastră, a managementului companiei, este să aşeze lucrurile astfel încât compania să fie pregătită în totalitate pentru listarea la bursă şi vă spuneam mai devreme despre acele investiţii care, cumva, au fost frâna principală în calea listării la bursă. S-a considerat că este necesară întâi o decizie privind soarta lor, apoi ulterior să se facă această listare la bursă.
Vă spuneam că orice element care este neclar ar putea diminua valoarea acţiunilor pe care le vom propune spre vânzare şi atunci încercăm să avem o companie curăţată din toate punctele de vedere, astfel încât statul român să obţină cel mai bun preţ. Este o companie valoroasă, o companie puternică, cu potenţial mult mai mare decât aţi văzut până acum. Şi cred că asta încercăm să demonstrăm.
CITEŞTE MAI MULTE PE AGERPRES.RO.