„Listarea reprezintă cea mai transparentă formă de atragere a capitalului. Sperăm într-o listare a Hidroelectrica poate, în cel mai fericit caz, la sfârşitul acestui an dacă lucrurile vor merge repede şi avem suficient timp de pregătire. N-aş vrea să spun că mai târziu de primăvara anului viitor, pentru că este o listare aşteptată, care trebuie să se întâmple. Este un moment care pentru piaţa de capital din România va fi crucial, va da o altă lichiditate pieţei de capital şi va oferi, până la urmă, românilor posibilitatea să aleagă între diversele instrumente în care să-şi plaseze economiile. Trebuie să explicăm românilor că listarea nu înseamnă o vânzare, nu înseamnă că pleacă cineva cu compania din România şi se duce în altă parte, ci înseamnă o deschidere, o transparentizare şi o metodă prin care fiecare dintre noi poate să devină parte din Hidroelectrica, prin cumpărarea de acţiuni din companie. Este o companie românească, va rămâne o companie românească şi va fi o companie românească performantă”, a explicat Badea.
La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), declara că listarea Hidroelectrica continuă să fie o prioritate pentru FP, dar mediul politic şi cadrul legislativ volatil îngreunează progresul listării.
„Listarea Hidroelectrica continuă să fie o prioritate pentru noi, din păcate însă mediul politic şi cadrul legislativ volatil din acest moment îngreunează progresul listarii. În acest moment consilierii juridici şi de capital au fost numiţi pentru potenţiala listare pe bursă a Hidroelectrica”, a spus Meyer.
Hidroelectrica este deţinută în proporţie de 80% de statul român şi 20% de Fondul Proprietatea.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.
Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţii realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti.
FP se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit („GDR-uri”) la data de 29 aprilie 2015.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), organizează, luni, o conferinţă de presă cu ocazia a zece ani de la listarea FP pe Bursa de la Bucureşti.