Badea, Hidroelectrica: Tranşa de retail este una extrem de generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea

Tranşa de acţiuni pentru retail din oferta publică iniţială a Hidroelectrica este de 15% din oferta Fondului Proprietatea şi ar putea creşte la 20%, dacă cererea este ridicată, a anunţat, vineri, Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica, într-o conferinţă de presă.
AGERPRES - vin, 23 iun. 2023, 12:54
Badea, Hidroelectrica: Tranşa de retail este una extrem de generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea

„Este un moment istoric pentru Hidroelectrica. Este un moment istoric pentru piaţa de capital. De astăzi, în mod oficial se lansează practic oferta publică iniţială pentru listarea Hidroelectrica. Este un moment mult aşteptat. Compania a lucrat intens în ultimii ani la acest proiect şi iată că astăzi ne aflăm într-o etapă avansată care se va încheia pe data de 4 iulie. Deci, începând de astăzi, până pe data de 4 iulie, toţi potenţialii investitori pot să îşi manifeste intenţia de a achiziţiona pachete de acţiuni la Hidroelectrica. Începând de astăzi, fiecare român poate să fie acţionar la Hidroelectrica. Vreau să vă spun cu bucurie că, împreună cu Fondul Proprietatea, am luat decizia ca tranşa de retail adresată practic oricăruia dintre dumneavoastră să fie una extrem de generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea, pentru că Fondul Proprietatea este vânzătorul acestui pachet de acţiuni, se va adresa românilor. Iar dacă cerea este una extrem de ridicată, se poate majora acest plafon până la 20%. Dacă nu mă înşel, cred că este cea mai mare tranşă de retail dintr-o listare făcută în România şi de aceea ne bucură foarte mult că Hidroelectrica, uşor, uşor, se întoarce către români într-o manieră mult mai directă, nu numai prin serviciile pe care le prestăm, ci şi prin oferirea acestei posibilităţi de a deveni acţionari şi de a fi parte din viaţa companiei”, a spus Badea.

Potrivit acestuia, în ultima perioadă au avut loc nenumărate întâlniri cu potenţialii investitori din zona investitorilor instituţionali din România, dar şi din afara ţării, iar interesul este unul foarte mare.

În care sunt investitorii instituţionali români care au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei publice de vânzare a acţiunilor Hidroelectrica, Bogdan Badea a răspuns că aceştia nu au dorit să le fie făcută publică identitatea.

Trei grupuri de investitori instituţionali români au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei publice de vânzare a acţiunilor Hidroelectrica şi au încheiat un acord de investiţii cu societatea şi Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar vânzător, aceştia angajându-se să achiziţioneze în total 2,24 miliarde lei în acţiuni la preţul final de ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale.

Potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul pentru oferta publică iniţială derulată de Fondul Proprietatea, un fond de investiţii alternativ administrat de Franklin Templeton International Services, în legătură cu acţiunile ordinare existente ale societăţii şi totodată începutul perioadei de Ofertă. Societatea va depune cerere pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti.

Intervalul orientativ al preţului de ofertă a fost stabilit între 94 lei şi 112 lei pe acţiune oferită, ceea ce corespunde unei capitalizări de piaţă de la 42,3 miliarde de lei până la 50,4 miliarde de lei (de la 8,5 miliarde de euro până la 10,2 miliarde de euro).

Nivelul anticipat al ofertei, incluzând orice opţiune de supra-alocare este de până la 89.708.177 Acţiuni Oferite ce urmează a fi vândute de Fondul Proprietatea, reprezentând până la întreaga sa participaţie de 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica.

„Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei şi nu va beneficia în vreun fel de fondurile obţinute ca urmare a desfăşurării Ofertei. Trei grupuri de investitori instituţionali români (‘Investitorii Principali’) au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul Ofertei şi au încheiat un acord de investiţii cu societatea şi acţionarul vânzător. Investitorii principali s-au angajat să achiziţioneze în total 2,24 miliarde lei în acţiuni la Preţul Final de Ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale”, se spune în comunicat.

Oferta publică iniţială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România, precum şi într-o ofertă adresată investitorilor instituţionali internaţionali eligibili. Se preconizează ca perioada de ofertă să înceapă pe 23 iunie 2023 şi este de aşteptat să se încheie cel târziu pe 4 iulie 2023 la ora 12 (ora locală). Preţul de ofertă şi numărul exact de acţiuni oferite spre vânzare vor fi determinate în urma procesului de book building din cadrul perioadei de ofertă şi se estimează să fie anunţate pe sau în jurul datei de 5 iulie 2023.

De asemenea, se estimează ca decontarea să aibă loc pe sau în jurul datei de 10 iulie 2023 iar admiterea şi începerea tranzacţionării pe BVB se preconizează ca să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023.

Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din preţul de ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei de ofertă. Acţiunile oferite pentru care s-a subscris în cadrul tranşei de retail începând cu a şasea zi lucrătoare a perioadei de ofertă vor fi vândute investitorilor de retail la preţul de ofertă.

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate cantităţile reprezentând producţia brută). Producţia din 2022 reflectă condiţiile hidrologice mai puţin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe pieţele de energie electrică angro şi cu amănuntul din România. Cota de piaţă a Societăţii în ceea ce priveşte energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE. Numărul de clienţi de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienţilor finali, potrivit ANRE.

În anii încheiaţi la 31 decembrie 2022, 2021 şi 2020, Hidroelectrica a generat venituri consolidate în valoare de 9,452 miliarde de lei, 6,489 miliarde de lei şi, respectiv, 3,841 miliarde de lei. În aceeaşi perioadă, compania a raportat profituri anuale în valoare de 4,464 miliarde de lei, 3,116 miliarde de lei şi, respectiv, 1,558 miliarde de lei.

În primul trimestru din 2023, societatea a obţinut venituri consolidate de 3,272 miliarde de lei, ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate pieţele, incluzând pieţele angro, cu amănuntul şi de echilibrare Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,184 miliarde de lei şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,723 miliarde de lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1,702 miliarde de lei şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,287 miliarde de lei în primul trimestru din 2022.

Imediat anterior Ofertei Publice Iniţiale, acţiunile societăţii erau deţinute de Ministerul Energiei (80,06%) şi de Fondul Proprietatea (19,94%). Fondul Proprietatea a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţare, în 2005.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...