Badea (PDL): A obliga educatorii să plătească un modul din care nu învaţă mai nimic ar fi „nesimţit”
Oana Badea critică, într-un comunicat de presă transmis joi, Ordonanţa de Guvern numărul 92/ 2012 prin care „educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult şase ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.
Badea susţine că există un ordin din 2011, din perioada fostului Guvern Boc, prin care se recunoaşte şi echivalează „competenţele profesionale dobândite formal, nonformal sau informal de către cadrele didactice calificate care ocupă funcţii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învăţători/învăţătoare, maistru-instructor, antrenor, în vederea ocupării funcţiei didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, profesor pentru învăţământul primar, profesor de instruire practică, respectiv profesor-antrenor în cluburile sportive şcolare, palatele şi cluburile copiilor”.
Potrivit sursei citate, în octombrie 2012, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu ar fi trebuit să emită ordinul de echivalare, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
„Începând cu 1 noiembrie 2012 trebuia deja să se realizeze eliberarea atestatelor. Nefiind semnat ordinul de către doamna Andronescu, firesc, nu s-a întâmplat acest lucru”, susţine Oana Badea.
Potrivit fostului secretar de stat, „USL nu putea spune în campanie că va obliga 40.000 de educatori şi învăţători să facă facultate” şi a dorit „să îşi pună mai întâi sacii în căruţă”.
„Când ai o lege în vigoare, ai o metodologie perfect legală, aplicată până la etapa ce ţine strict de semnătura ministrului Andronescu şi totul bate pasul pe loc, se poate vorbi, conform prevederilor legale, despre un grav abuz în serviciu. În virtutea funcţiei deţinute la nivelul ministerului, consider că tăcerea ar fi reprezentat un gest de laşitate din partea mea. De asemenea, consider oportun să reamintesc faptul că mecanismul de echivalare nu este o invenţie românească. Comisia Europeană încurajează recunoaşterea competenţelor profesionale dobândite în context formal, cât şi informal sau non-formal, iar educaţia pe tot parcursul vieţii este unul dintre obiectivele asumate oficial de statul român în domeniul educaţiei, pentru agenda Europa 2020”, afirmă Oana Badea.
Badea susţine totodată că „nu există în acest moment nicio facultate care să desfăşoare o pregătire psiho-pedagogică de calitatea celei pe care vechile licee pedagogice au făcut-o”.
„A obliga educatorii şi învăţătorii să dea bani pe un modul din care nu învaţă mai nimic ar fi pur şi simplu nesimţit”, conchide Oana Badea.
Ordonanţa prin care educatorii şi învăţătorii sunt obligaţi să urmeze studii superioare va trebui modificată în Parlament, pentru că a creat deja o tensiune în sistem, declara, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele FSLI, Simion Hancescu, precizând că sunt vizaţi între 22.000 şi 25.000 de dascăli.
În opinia liderului sindical, OUG 92/2012 ar trebui modificată astfel încât să se aplice celor care urmează să intre în sistem.
„Am vorbit şi cu doamna Andronescu şi formularea e nefericită. Trebuie găsită în Parlament o altă formulă, fie pentru cei care vor să intre în sistem să se ceară studii superioare, fie să se stabilească că cei care nu au studii superioare vor fi plătiţi la nivel de studii medii. Dacă nu s-ar reveni asupra acestui lucru ar fi o greşeală imensă. Refuz să cred aşa ceva. Sunt oameni performanţi care au scos generaţii şi generaţii. Sunt oameni care au făcut liceul pedagogic, dascăli adevăraţi”, spunea Hancescu.
El preciza că în sistem ar fi între 22.000 şi 25.000 de cadre didactice fără studii superioare, iar plecarea lor „ar fi un dezastru”.
OUG 92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării a fost aprobată în 18 decembrie 2012 şi publicată în Monitorul Oficial o zi mai târziu.