Singurul trader de energie care a solicitat despăgubiri ca urmare a denunţării contractelor bilaterale a fost Alpiq Romindustries, care a cerut 527,7 milioane de lei, a declarat luni Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie.
El a spus că restul firmelor au cerut despăgubiri pentru beneficii nerealizate în perioada în care Hidroelectrica a activat clauza de forţă majoră din cauza secetei.
„Toate creanţele cerute de băieţii deştepţi au fost respinse în totalitate”, a spus Borza.
El a adăugat că datoriile respinse din tabelul preliminar redactat de administratorul judiciar pot fi admise în cazul unor contestaţii, dacă acestea sunt aprobate în instanţă.
Contractele bilaterale de vânzare a energiei produse de Hidroelectrica au „văduvit” compania de stat cu 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea, potrivit datelor prezentate anterior de către administrator.
Euro Insol a renegociat contractele încheiate cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica. Administratorul a renunţat la acordurile cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C.
Hidroelectrica a activat la începutul lunii august clauza de forţă majoră, pentru a doua oară în mai puţin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scăderea debitelor râurilor. Forţa majoră la Hidroelectrica a fost instituită şi în perioada septembrie 2011 – mai 2012.