Balanţa agroalimentară a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un surplus record, de peste 70 de miliarde de euro

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei preţurilor ridicate ale produselor exportate de UE şi scăderii preţurilor la produsele importate, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 06 apr. 2024, 12:43
Balanţa agroalimentară a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un surplus record, de peste 70 de miliarde de euro

Conform acestor date, exporturile agroalimentare ale UE au atins un nivel record de 228,6 miliarde de euro în 2023, în timp ce importurile s-au cifrat la 158,6 miliarde de euro, rezultatul fiind un excedent total de 70,1 miliarde de euro, reprezentând o creştere de 22%, sau 12,8 miliarde de euro, comparativ cu situaţia din 2022.

„Principalele motoare ale exporturilor UE au fost preparatele pe bază de cereale, produsele lactate şi vinul…Graţie calităţii sale recunoscute, competitivităţii şi nivelului său ridicat de diversificare, Uniunea Europeană rămâne cel mai important trader mondial de produse agroalimentare”, se arată în raportul publicat de executivul comunitar.

Primele trei destinaţii ale exporturilor agroalimentare ale UE în 2023 au fost Marea Britanie, unde au mers 22% sau 51,3 miliarde de euro din exporturile UE, urmate de SUA şi China, unde au ajuns 6% din exporturile agroalimentare ale UE. Totuşi, datele arată că exporturile UE de carne de porc în China au scăzut cu 29% în 2023. De asemenea, exporturile agroalimentare ale UE spre Turcia au crescut cu 7% sau 683 de milioane de euro iar cele spre Ucraina au crescut cu 18% sau 533 de milioane de euro, până la 3,455 de miliarde de euro.

În cazul importurilor agroalimentare ale UE, primele trei ţări de origine au fost în 2023 Brazilia, Marea Britanie şi Ucraina. În cazul acesteia din urmă, importurile agroalimentare ale UE din Ucraina au atins o valoare de 11,8 miliarde de euro (7% din importurile totale UE), în scădere cu 1,4 miliarde de euro (minus 10%) comparativ cu 2022 dar mai mari cu 71% comparativ cu cele din anul 2021.

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a apreciat că cele mai recente date privind balanţa agroalimentară arată „calitatea produselor UE şi competitivitatea producţiei UE”.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...