Balcanii de Vest par cea mai poluată regiune din Europa

În timp ce restul lumii se îndreaptă spre reducerea utilizării de combustibili fosili, poluarea aerului rămâne una ridicată în țările din Balcanii de Vest din cauza utilizării cărbunelui pentru încălzirea locuințelor, a termocentralelor învechite și a autoturismelor vechi, dar și a lipsei banilor pentru rezolvarea problemei, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 23 ian. 2025, 10:52
Balcanii de Vest par cea mai poluată regiune din Europa

Orașe relativ mici precum Belgrad sau Sarajevo se situează frecvent pe primele locuri în topul celor mai poluate orașe ale lumii, potrivit unui website care urmărește calitatea aerului la nivel global.

Această situație are un impact costisitor asupra sănătății populației dar ar putea pune în pericol și perspectivele țărilor din Balcani de aderare la Uniunea Europeană, care are norme stricte privind poluarea.

„În regiune nu sunt resurse pentru reducerea poluării aerului”, spune Mirko Popovic, director la un centru de reflexie din Belgrad.

În cazul UE, un raport publicat în luna noiembrie de Comisia Europeană arată că emisiile nete de gaze cu efect de seră au scăzut cu aproape 40% comparativ cu 1990, grație avansului energiilor regenerabile.

Țările din Balcanii de Vest au promis că își vor reduce emisiile de CO2 dar greutățile economice au încetinit progresele.

Kosovo, una dintre cele mai sărace țări din Europa, obține mai mult de 90% din electricitatea sa din termocentrale pe cărbune. Banca Mondială estimează că tranziția la o economie fără cărbune ar costa 4,5 miliarde de euro.

Impactul poluării aerului este clar în întreaga regiune, în special pe perioada iernii. Săptămâna aceasta smogul a învăluit Belgradul în timp ce Sarajevo este amplasat într-o vale care agravează poluarea. Marți calitatea aerului din capitala Bosniei era la un nivel considerat periculos, cel mai slab nivel la nivel mondial, potrivit IQAir, care urmărește nivelul de poluare.

Rata de deces din cauza poluării aerului este relativ ridicată în regiune, 114 la 100.000 de persoane în Bosnia și aproximativ 100 în Serbia și Muntenegru, comparativ cu doar 45 în Germania și 29 în Franța potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Ministrul kosovar al Energiei a declarat pentru Reuters că este decis să reducă emisiile poluante și să investească în proiecte regenerabile și modernizarea vechilor termocentrale.

Doctorul Haki Jashari și-ar dori ca acest lucru să fi fost făcut mai devreme. „Aceste termocentrale ar fi fost închise dacă am fi fost în UE. Este inacceptabil”, spune Jashari.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Un miliardar turc vrea să se bată cu giganţii din China pe piaţa de nichel
Un miliardar turc vrea să se bată cu giganţii din China pe piaţa de nichel
Miliardarul turc Robert Yuksel Yildirim a demarat un program de fuziuni şi achiziţii, cu o valoare de două miliarde de dolari, pentru cumpărarea de mine de nichel, mizând pe faptul că preţul......
Cu cât s-au scumpit ouăle în UE
Cu cât s-au scumpit ouăle în UE
Preţul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, ...
Cozonaci cu 21 de E-uri și la prețuri uriașe în comerț
Cozonaci cu 21 de E-uri și la prețuri uriașe în comerț
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a analizat peste 20 de sortimente de cozonaci din marile lanțuri ...
Volkswagen intră în hora producătorilor auto, care oferă avantaje cumpărătorilor din acest moment în SUA
Volkswagen intră în hora producătorilor auto, care oferă avantaje cumpărătorilor din acest moment în SUA
Volkswagen a confirmat că se alătură grupului în creștere de producători auto care se angajează să mențină prețurile ...