Ban Ki-moon: Experţii ONU sunt „pregătiţi” să fie mobilizaţi în Siria
„Noi suntem pregătiţi”, a declarat secretarul general, la Haga, în timpul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia deschiderii sediului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a treia conferinţă cu privire la bilanţul Convenţiei privind armele chimice.
„Pot să anunţ astăzi că o primă echipă se află în Cipru”, de unde se va deplasa în Siria, a adăugat el.
Guvernul sirian şi opoziţia armată se acuză reciproc că au mobilizat arme chimice în regiunile Alep (nord) şi Damasc, în cadrul conflictului care devastează ţara.
Damascul a depus, pe 20 martie, o cerere la ONU privind efectuarea unei anchete.
La rândul lor, Marea Britanie şi Franţa au cerut ca ONU să efectueze o anchetă în legătură cu acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice de către regimul sirian.
„Poziţia mea este clară, şi anume că acuzaţiile vor face obiectul unor anchete fără întârziere, fără condiţii şi fără excepţii”, a susţinut Ban Ki-moon, potrivit căruia „ONU este acum în măsură să se deplaseze în Siria”. „În cel puţin 24 de ore, toate aranjamentele logistice vor fi reglate”, a spus el.
„Noi aşteptăm doar aprobarea Guvernului sirian pentru a stabili dacă au fost mobilizate arme chimice”, a adăugat secretarul general.
În plus, Ban Ki-moon a subliniat că „prima echipă care se află în acest moment în Cipru este foarte mică”. El a precizat că echipa va fi formată din experţi OIAC, care a pus la dispoziţie 15 specialişti.
„Securitatea din teren este un subiect de preocupare” a declarat directorul OIAC Ahmet Uzumcu, în timpul conferinţei de presă, precizând totodată că OIAC „va pune toate resursele la dispoziţie pentru o asemenea misiune”.
ONU l-a numit la conducerea anchetei pe expertul suedez Ake Sellstrom, care a participat, în anii ’90, la căutarea armelor de distrugere în masă în Irak.
Potrivit diplomaţilor, Ban Ki-moon a mai anunţat că cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statelor Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China) nu vor fi autorizaţi să participe la anchetă.
Această decizie a fost luată ca urmare a profundelor diviziuni pe care conflictul sirian le suscită între aceste ţări. În timp ce partea occidentală reclamă îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, China şi Rusia protejează regimul sirian.
Din aceleaşi motive, niciun expert turc sau din ţări arabe nu va participa la efectuarea anchetei. Majoritatea experţilor vor fi originari din America Latină, din nordul Europei sau din Asia.