Într-o notă pentru clienţii săi apărută în presa americană, banca mai menţionează totuşi că nu exclude şi posibilitatea unei redresări economice ”fără precedent”.
Dar în prognoza actuală Goldman Sachs estimează la 11% scăderea PIB-ului SUA în al doilea trimestru al anului în curs faţă de anul trecut, o scădere mai mare decât cea înregistrată în timpul crizei financiare din deceniul anterior.
Mai mult, conform aceleiaşi prognoze rata şomajului ar putea ajunge în SUA la 15% şi este posibil ca, din cauza situaţiei sanitare, multe persoane disponibilizate să nu-şi caute de lucru în perioada de redeschidere a economiei.
Cât despre redresarea economică, banca Goldman Sachs estimează că s-ar putea recupera cel puţin o parte din producţia pierdută dacă va creşte puternic testarea populaţiei pentru coronavirus şi dacă practicile comerciale vor fi revizuite în aşa fel încât să se reducă riscul de infectare, dar chiar şi aşa revenirea mediului de afaceri la normalitate nu se va produce până când nu vom avea un vaccin împotriva COVID-19.
Printre sectoarele care ar putea începe să-şi revină mai repede Goldman Sachs menţionează construcţiile şi industria prelucrătoare, în special industria auto, a cărei capacitate redusă în aprilie la 25% ar putea creşte în mai până la 70%.
Pe măsură ce sectoarele economiei se vor redresa gradual, s-ar putea ajunge la o îmbunătăţire fără precedent a creşterii economice, mai estimează banca americană. Într-un asemenea scenariu, creşterea economică din trimestrul trei ar putea fi în SUA de 19% faţă de situaţia degradată din trimestrul doi, urmată apoi de o nouă creştere de 12% în ultimul trimestru al anului.
Goldman Sachs avertizează însă că pentru o redresare economică de succes responsabilii politici ”trebuie să rămână vigilenţi şi să ofere un sprijin total”. De asemenea, ”guvernele la nivel mondial trebuie să amortizeze cât mai mult posibil impactul (crizei) asupra veniturilor sectorului privat”, concluzionează banca americană