Banca americană JPMorgan și-a deschis un nou hub de tranzacționare în Paris

Preşedintele Emmanuel Macron a inaugurat marţi noul hub de tranzacţionare din Paris al gigantului bancar american JPMorgan, în cadrul eforturilor autorităţilor franceze de a atrage din Londra cât mai multe locuri de muncă din domeniul serviciilor financiare după Brexit, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 29 iun. 2021, 16:28
Banca americană JPMorgan și-a deschis un nou hub de tranzacționare în Paris

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie 2020 şi a încheiat un acord de liber schimb cu aceasta, care nu acoperă serviciile financiare, ceea ce întrerupe accesul City of London la cel mai important client. Sunt în desfăşurare negocieri pentru un memorandum privind cooperarea în domeniul reglementării financiare până la finalul lunii martie, dar Bruxelles-ul nu ia deocamdată în considerare accesul la piaţa UE.

Băncile cheltuie miliarde de dolari pentru a-şi extinde operaţiunile din Uniunea European pentru a evita întreruperea activităţilor lor în urma ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Flancat de directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon (foto), Macron a vizitat noul sediul al băncii americane din centrul Parisului, unde se vor realiza în principal tranzacţii cu obligaţiuni europene. Până în 2022, aici vor lucra 800 de persoane, inclusiv unii angajaţi de la sediul actual din apropiere.

Fost bancher de investiţii, Emmanuel Macron a venit la putere în 2017 cu o agendă de reforme în sprijinul afacerilor şi cu scopul de a atrage cât mai multe investiţii străine. Anul viitor sunt programate în Franţa alegeri prezidenţiale.

JPMorgan are de asemenea hub-uri de tranzacţionare în Amsterdam, Dublin şi Frankfurt, şi a păstrat multe operaţiuni în Londra, chiar dacă unii angajaţi au plecat în UE. Per total, banca americană are în Regatul Unit aproximativ 19.000 de angajaţi, peste 10.000 fiind în Londra.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Federaţia Bancară Franceză (FBF) vrea o nouă lege a Uniunii Europene care să forţeze băncile din afara blocului comunitar să transfere o serie de operaţiuni de clearing în euro din City of London în Frankfurt.

Din decembrie, când Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană, industria financiară din Londra a pierdut accesul la cea mai mare piaţă a sa, iar tranzacţionarea acţiunilor în euro s-a mutat în blocul comunitar. Acum, Bruxelles-ul vizează şi operaţiunile de clearing în euro, iar recent a avut întâlniri cu băncile în acest scop.

În Marea Britanie îşi are sediul LCH, una din cele mai mari companii de clearing din lume. Aici se desfăşoară aproximativ 90% din tranzacţiile extracomunitare în moneda euro, dar numai un sfert sunt deţinute de contrapărţi UE.

Federaţia bancară franceză nu are încredere că băncile din afara blocului comunitar vor transfera voluntar tranzacţii de mii de miliarde de euro din Londra în UE. De asemenea, FBF crede că relocarea forţată a acestui sfert va submina eforturile de extindere a pieţelor de capital din UE. Conform FBF, noua legislaţie a UE trebuie să facă posibilă relocarea forţată a operaţiunilor de clearing în euro de către băncile din afara blocului comunitar, susţin sursele.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...