Banca Angliei a decis: Jane Austen va fi reprezentată pe bancnota de 10 lire
Autoare a unor celebre romane ca ‘Pride and Prejudice’/ ‘Mândrie şi Prejudecată’/, ‘Sense and Sensibility’ /Raţiune şi Simţire/ şi ‘Emma’, Jane Austen îl va înlocui pe naturalistul Charles Darwin, în 2016.
Banca centrală a Marii Britanii a provocat nemulţumire în aprilie când a anunţat că fostul premier Winston Churchill o va înlocui Elizabeth Fry pe bancnota de cinci lire, singura personalitate feminină istorică fiind astfel eliminată de pe valuta naţională.
Mark Carney, primul străin care a condus banca în cei 319 de istorie, a afirmat că vor fi luate măsuri pentru a asigura că nu vor mai apărea astfel de tensiuni. ‘Considerăm că bancnotele noastre ar trebuie să marcheze întreaga diversitate a marilor personalităţi din istoria Marii Britanii şi contribuţiile lor în diverse domenii’, a afirmat el.
‘Dorim ca oamenii să aibă încredere în angajamentul nostru faţă de diversitate. De aceea anunţ astăzi o revizuire a procesului de selectare a personalităţilor ce vor apărea pe bancnote’, a menţionat el.
Rămâne de văzut dacă Mark Carney, care are patru fete, va avea succes în redresarea dezechilibrului de gen în comitetul de politică monetară al băncii. Banca Angliei a precizat că nu a avut intenţia ca între cele patru personalităţi de pe bancnote să nu figureze nicio femeie, dar va avea în vedere dacă este necesar să facă mai mult pentru a respecta angajamentul în favoarea egalităţii.
Ca multe alte ţări, Marea Britanie schimbă designul bancnotelor în mod constant pentru a combate riscurile de falsificare. Suverana britanică este reprezentată pe bancnote din 1960, iar personalităţile istorice de pe verso au fost introduse în 1970. Prima personalitate aleasă a fost William Shakespeare şi de atunci majoritatea au fost bărbaţi.