Banca Angliei a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei şi a menţinut dobânda la nivelul record de 0,25%
Revizuirea estimărilor vine după ce creşterea PIB-ului Marii Britanii în trimestrul patru din 2016 a depăşit previziunile economiştilor, continuând să sfideze aşteptările privind încetinirea expansiunii în urma Brexitului. Creşterea de 0,6% depăşeşte estimarea economiştilor, de 0,5%, şi marchează al 16-lea trimestru consecutiv de avans al economiei britanice.
Creşterea PIB-ului Regatului Unit în 2016 a fost mai solidă decât a oricărei alte economii din G7 (Germania, Franţa, Italia, Japonia, Canada, Marea Britanie şi SUA). Pe ansamblul anului trecut, economia britanică a înregistrat un avans de 2%, în scădere faţă de 2,2% în 2015.
Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei se aşteaptă la o creştere a economiei de 2% în acest an, faţă de un avans de 1,4% previzionat în noiembrie. Rata şomajului ar urma să scadă la 4,5%, faţă de precedenta previziune de 5%. În prezent, rata şomajului se situează la nivelul record scăzut de 4,8%.
Revizuirea în creştere a estimărilor nu înseamnă că votul din iunie va fi lipsit de consecinţe, a avertizat guvernatorul BoE, Mark Carney.
”Călătoria Brexit este chiar la început. În timp ce direcţia acestei călătorii este clară, vor exista diverse evoluţii de-a lungul drumului”, a declarat Carney.
Joi, Banca Angliei a decis să nu modifice dobânda de referinţă, în linie cu estimările analiştilor.
Comitetul de politică monetară al BoE a menţinut dobânda la nivelul record de 0,25%. De asemenea, Banca Angliei a anunţat că va continua programul lunar de achiziţii de active, în valoare de 60 de miliarde de lire sterline.