Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei se aşteaptă la o creştere a economiei de 1,9% în acest an, faţă de un avans de 2% previzionat în februarie. Creşterea în 2018 şi în 2019 se va situa la 1,7% şi, respectiv, 1,8%. Creşterea PIB-ului Regatului Unit în 2016 a fost mai solidă decât a oricărei alte economii din G7 (Germania, Franţa, Italia, Japonia, Canada, Marea Britanie şi SUA). Pe ansamblul anului trecut, economia britanică a înregistrat un avans de 2%, în scădere faţă de 2,2% în 2015.
Reflectând deprecierea lirei sterline, Banca Angliei a majorat proiecţiile privind inflaţia în 2017, la 2,7%, de la 2,4%, depăşind astfel ţinta de până acum, de 2%.
Cele mai recente prognoze presupun că ‘ajustarea noilor relaţii ale Regatului Unit cu Uniunea Europeană va fi calmă’, apreciază Banca Angliei.
‘Încetinirea pare să se fi concentrat în sectoarele legate de consum, reflectând parţial impactul deprecierii lirei sterline asupra veniturilor gospodăriilor şi a cheltuielilor’, se arată în raportul BoE.
Creşterea consumului pe termen scurt a încetinit mai mult decât se estima, dar în următorii doi ani se va redresa în urma majorării veniturilor, apreciază Banca Angliei.
Joi, Banca Angliei a decis să nu modifice dobânda de referinţă, în linie cu estimările analiştilor.
Comitetul de politică monetară al BoE a menţinut dobânda la nivelul record de 0,25%. De asemenea, Banca Angliei a anunţat că va continua programul lunar de achiziţii de active, în valoare de 435 de miliarde de lire sterline.