Banca Angliei a menţinut dobânda şi programul de stimulare, la prima şedinţă a noului guvernator

 Banca Angliei a menţinut dobânda de politică monetară la 0,5% şi ţinta programului de stimulare monetară a economiei la 375 miliarde lire sterline, decizii anticipate de majoritatea economiştilor înante de prima şedinţă a boardului instituţiei în mandatul noului guvernator, canadianul Mark Carney.
Economica.net - joi, 04 iul. 2013, 12:31
Banca Angliei a menţinut dobânda şi programul de stimulare, la prima şedinţă a noului guvernator

Carney a preluat funcţia luni, înlocuind-ul pe Mervyn King, ajuns la sfârşit de mandat.

Canadianul a devenit primul străin adus la conducerea băncii centrale a Marii Britanii în istoria de peste 300 de ani a instituţei.

Prima şedinţă de politică monetară a lui Carney la Banca Angliei a fost precedată de o serie de rapoarte care au indicat îmbunătăţirea situaţiei economice din Marea Britanie. Datele privind industria prelucrătoare, sectorul serviciilor şi piaţa locuinţelor au indicat o evoluţie pozitivă la nivelul economiei.

Lira sterlină s-a depreciat faţă de dolar, la 1,5117 dolari/liră, potrivit The Guardian.

Randamentul obligaţiunilor guvenamentale britanice cu maturitatea la 10 ani a urcat uşor înainte de anunţul băncii centrale, cu 0,02 puncte procentuale, la 2,42%. Ulterior, randamentul a coborât la 2,35%, potrivit The Guardian.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra şi-a accelerat ascensiunea, evoluând în urcare cu 1,8%.

În ultima perioadă a mandatului, Mervyn King a încercat fără succes să-i convingă pe ceilalţi membri ai Comitetului de Politică Monetară să extindă programul agresiv de stimulare monetară a economiei cu 25 miliarde lire, la 400 miliarde lire, notează Bloomberg. Fostul guvernator a avut sprijinul a doi dintre membrii Comitetului în această iniţiativă.

Inflaţia din Marea Britanie a accelerat la 2,7% în luna mai, peste ţinta de 2% a Băncii Angliei.

Carney a ocupat anterior funcţia de guvernator al Băncii Canadei şi a indicat că preferă acţiune în ceea ce priveşte politica monetară a Băncii Angliei.

El consideră că băncile centrale nu au epuizat arsenalul în privinţa simulării economiei şi că ar putea fi necesară o mai mare transparenţă privind direcţia în care se îndreaptă politica monetară, după modelul Rezervei Federale a SUA.

Ministrul Finanţelor George Osborne l-a numit pe Carney la Banca Angliei, încurajându-l să ia măsuri pentru stimularea economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...