Banca Angliei a menţinut dobânda şi programul de stimulare, la prima şedinţă a noului guvernator

Economica.net
04 07. 2013
bank_of_england_24851600

Carney a preluat funcţia luni, înlocuind-ul pe Mervyn King, ajuns la sfârşit de mandat.

Canadianul a devenit primul străin adus la conducerea băncii centrale a Marii Britanii în istoria de peste 300 de ani a instituţei.

Prima şedinţă de politică monetară a lui Carney la Banca Angliei a fost precedată de o serie de rapoarte care au indicat îmbunătăţirea situaţiei economice din Marea Britanie. Datele privind industria prelucrătoare, sectorul serviciilor şi piaţa locuinţelor au indicat o evoluţie pozitivă la nivelul economiei.

Lira sterlină s-a depreciat faţă de dolar, la 1,5117 dolari/liră, potrivit The Guardian.

Randamentul obligaţiunilor guvenamentale britanice cu maturitatea la 10 ani a urcat uşor înainte de anunţul băncii centrale, cu 0,02 puncte procentuale, la 2,42%. Ulterior, randamentul a coborât la 2,35%, potrivit The Guardian.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra şi-a accelerat ascensiunea, evoluând în urcare cu 1,8%.

În ultima perioadă a mandatului, Mervyn King a încercat fără succes să-i convingă pe ceilalţi membri ai Comitetului de Politică Monetară să extindă programul agresiv de stimulare monetară a economiei cu 25 miliarde lire, la 400 miliarde lire, notează Bloomberg. Fostul guvernator a avut sprijinul a doi dintre membrii Comitetului în această iniţiativă.

Inflaţia din Marea Britanie a accelerat la 2,7% în luna mai, peste ţinta de 2% a Băncii Angliei.

Carney a ocupat anterior funcţia de guvernator al Băncii Canadei şi a indicat că preferă acţiune în ceea ce priveşte politica monetară a Băncii Angliei.

El consideră că băncile centrale nu au epuizat arsenalul în privinţa simulării economiei şi că ar putea fi necesară o mai mare transparenţă privind direcţia în care se îndreaptă politica monetară, după modelul Rezervei Federale a SUA.

Ministrul Finanţelor George Osborne l-a numit pe Carney la Banca Angliei, încurajându-l să ia măsuri pentru stimularea economiei.