Banca Angliei: Băncile britanice trebuie să se pregătească pentru riscuri de tip „sfârşitul lumii”
„Dacă se produce un tsunami, am putea fi cu toţii bucuroşi în cazul în care sunt câteva miliarde în plus la capital prin industria bancară, păstrând astfel băncile în sectorul privat şi nu în mâinile statului”, a spus Tucker, favorit pentru preluarea postului de guvernator al Băncii Angliei la încheierea mandatului actulului şef al instituţiei, Mervyn King.
Există o probabilitate tangibilă ca cea mai dificilă perioadă să nu fi fost încă depăşită de sectorul bancar, a avertizat oficialul la conferinţa anuală a Asociaţiei Bancherilor Britanici, scrie CNBC.
Seturile de reglementări Basel gândite după criza financiară nu sunt suficiente pentru a asigura că băncile au o situaţie suficient de solidă, a adăugat el.
„Basel I, II, III, IV şi V nu sunt calibrate pentru riscurile de tip sfârşitul lumii, care se află în sfera posibilităţilor în acest moment”, a spus Tucker.
Comitetul de Politică Financiară al Băncii Angliei, în care este membru Tucker, a cerut de mai multe ori băncilor britanice să-şi crească ratele de adecvare a capitalului. Industria bancară s-a plâns că Marea Britanie adaugă o povară prea mare asupra instituţiilor de credit, suplimentar faţă de standardele convenite la nivel internaţional.