Banca Angliei cere băncilor britanice să-şi majoreze rapid capitalul

Băncile trebuie să-şi majoreze rapid capitalul deoarece sistemul financiar mondial rămâne fragil, în ciuda eforturilor BCE de sprijinire a zonei euro, a anunţat vineri Comitetul de politică financiară al Băncii Angliei (BoE), transmite Reuters.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 20:31
Banca Angliei cere băncilor britanice să-şi majoreze rapid capitalul

Băncile au făcut eforturi pentru a-şi majora capitalul prin reducerea dividendelor şi a plăţilor, a explicat Comitetul, cerând guvernului noi atribuţii pentru a forţa băncile să-şi suplimenteze capitalul dacă ele nu sunt dispuse.

De asemenea Comitetul de politică financiară al Băncii Angliei susţine că tensiunile de pe pieţele financiare s-au atenuat după ce BCE a pompat 1.000 de miliarde de euro în băncile europene. Această acţiune a ajutat băncile britanice să-şi majoreze finanţarea datoriei pe termen lung şi să-şi redreseze preţul acţiunilor cu o treime.”Comitetul este de acord, totuşi, că în prezent condiţiile rămân fragile. Au rămas întrebările referitoare la gradul de îndatorare şi competitivitatea unor state europene. În special băncile cu o largă expunere la aceste state ar trebui să fie în alertă faţă de necesitatea de a-şi majora capitalul”, se arată în declaraţia BoE.

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei (BoE) a injectat luna trecută încă 50 miliarde de lire sterline (79 miliarde de dolari) în sistemul financiar, ca parte a eforturilor de a sprijini redresarea fragilă a economiei Marii Britanii.

Ministerul de Finanţe din Marea Britanie va avea noi atribuţii, putând cere Băncii Angliei (BoE) să injecteze bani în sistemul financiar, în eventualitatea unei viitoare crize bancare. George Osborne, ministrul britanic de Finanţe, a dat publicităţii în ianuarie legea care va reforma radical modul în care este reglementat sistemul financiar din Marea Britanie, precizând care este autoritatea finală într-o perioadă de criză.

Noua reglementare alocă Băncii Angliei reglementările de supervizare a băncilor şi asiguratorilor. Eşuarea sistemului tripartit de reglementare financiară în timpul crizei financiare globale din 2008 a fost determinată de lipsa precizării clare a responsabilităţilor Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Marea Britanie (FSA), Băncii Angliei şi Ministerului de Finanţe din Marea Britanie.

„Acum nu va mai exista ambiguitate în privinţa instituţiei care este la comandă”, a subliniat oficialul britanic.

Ministrul de Finanţe din Marea Britanie va putea comanda BoE numai ‘dacă directiva este necesară pentru a rezolva sau a reduce o ameninţare serioasă la stabilitatea sistemului financiar al ţării’, se arată în textul legii.

Acesta stipulează, de asemenea, că viitorul guvernator al Băncii Angliei ar trebui să obţină doar un singur mandat de opt ani decât actualul termen de cinci ani care se poate reînnoi. Mandatul actualului guvernator Mervyn King expiră la mijlocul lui 2013.

Din 2013 Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Marea Britanie (FSA) va fi înlocuită cu două organisme separate, Financial Conduct Authority (care va supraveghea pieţele şi va reglementa creditul de consum) şi Prudential Regulatory Authority (care supervizează băncile).

Guvernul Marii Britanii a cheltuit mai mult de 66 miliarde de lire sterline pentru a salva Royal Bank of Scotland Group Plc şi Lloyds Banking Group Plc în timpul crizei financiare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...