Banca Angliei: Ieşirea din UE ar putea duce la încetinirea creşterii economice şi accelerarea inflaţiei

Economica.net
12 05. 2016
brexit_5676543_13585600

Comitetul de politică monetară al BoE a menţinut dobânda la nivelul record de 0,5%, nemodificat din luna martie 2009. De asemenea, Banca Angliei nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline.

După anunţarea deciziei, lira sterlină s-a apreciat faţă de euro şi dolar. Anul acesta, lira sterlină s-a depreciat cu peste 7%.

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii.

Brexitul ‘ar putea duce la la încetinirea creşterii economice şi accelerarea inflaţiei. Lira sterlină se va deprecia şi mai mult, va urma o perioadă prelungită de incertitudini, vor fi afectate intrările de capital, costurile de împrumut, vor creşte costurile de finanţare ale băncilor şi va fi ameninţată stabilitatea financiară a ţării’, avertizează Banca Angliei.

Instituţia a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei Marii Britanii în trimestrul doi din 2016, când ar urma să se înregistreze un avans de 0,3%, faţă de 0,5% previzionat anterior. Deşi creşterea se va redresa probabil în eventualitatea rămânerii ţării în UE, efectul actualelor incertitudini vor persista o perioadă de timp, susţine BoE.

Anul acesta, PIB-ul Regatului Unit ar urma să urce cu 2%, faţă de 2,2% estimat anterior, iar anul viitor avansul se va situa la 2,3%, de la 2,4% previzionat anterior, a anunţat Banca Angliei.

Guvernatorul BoE, Mark Carney, a descris recent ieşirea Marii Britanii din UE ca fiind cel mai mare risc la adresa stabilităţii financiare a ţării şi i-a criticat pe oficialii Băncii Angliei care se pronunţă în favoarea unui Brexit, în pofida neutralităţii instituţiei.