Dobânda de politică monetară practicată de Banca Angliei este la minimul istoric de 0,5% din anul 2009.
Rata şomajului din Marea Britanie pentru luna iunie este de 7,7%, sub media UE, de 10,9%, sau a zonei euro, de 12,1%, potrivit datelor Eurostat.
Decizia reprezintă o schimbare majoră de direcţie pentru politica monetară a Băncii Angliei, la o lună după preluarea mandatului de guvernator de către Mark Carney, fost şef al Băncii Canadei.
Carney este primul guvernator de naţionalitate străină adus la conducerea Băncii Angliei, mandatat să adopte o politică monetară mai agresivă, în sprijinul creşterii economice.
Astfel, Banca Angliei s-a angajat miercuri să menţină dobânda de politică monetară la 0,5% până când şomajul coborî la 7%, dacă inflaţia nu va ameninţa să scape de sub control şi nu vor apărea riscuri la adresa stabilităţii sistemului financiar, potrivit The Guardian.
Carney a declarat, într-o conferinţă de presă, că Marea Britanie traversează procesul de redresare după o criză financiară fără precedent, iar şomajul ridicat reprezintă cel mai important semn că economia are încă nevoie de sprijin.
Guvernatorul a precizat că banca centrală ar putea opta în viitor pentru extinderea programului de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă (relaxare cantitativă), iar schema nu va fi redusă sub plafonul actual, de 375 miliarde lire sterline, până când şomajul nu va atinge 7%.
Oficialul a adăugat că scăderea şomajului la 7% ar însemna apariţia a 750.000 de noi locuri de muncă în Marea Britanie.
Banca centrală de la Londra a precizat că creşterea economică va rămâne una slabă raportat la standardele istorice, însă revenirea economiei a început să se facă simţită, iar inflaţia este anticipată să se menţină peste ţinta de 2% până în a doua jumătate a anului 2015.