Toţi cei 56 de economişti chestionaţi de Reuters se aşteptau ca BoE să menţină neschimbată rata dobânzii şi ţinta pentru achiziţionarea de active, după ce în februarie s-a decis să injecteze încă 50 miliarde de lire sterline (79 miliarde de dolari) în sistemul financiar.
Banca Angliei a estimat o redresare variabilă a economiei în acest an, după declinul din trimestrul patru al anului trecut. Semnele că Marea Britanie va evita recesiunea, cuplate cu temerile privind potenţiala creştere a inflaţiei probabil vor descuraja BoE să anunţe noi injecţii de lichidităţi la reuniunea din mai, când se va finaliza actualul program de achiziţionare de active şi vor fi publicate mai multe date economice referitoare la primul trimestru.
Anul trecut, BoE a decis să activeze programul de cumpărare de active, cu încă 75 miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari), după ce a injectat 200 milioane de lire sterline în perioada martie 2009 – ianuarie 2010, prin programul quantitative easing (QE). Aceasta este o strategie de politică monetară ce presupune injectarea unei cantităţi mari de bani în sistem atunci când este nevoie, pentru a menţine nivelul dobânzilor pe termen scurt la un nivel foarte mic şi a oferi suficientă lichiditate băncilor pentru a revigora creditarea.
Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca rata dobânzii să rămână la 0,5% în 2012 şi 2013.
Dar criza din zona euro, pe care Banca Angliei o citează ca fiind una din principalele ameninţări la adresa redresării economiei ţării, continuă să se adâncească, deoarece liderii UE nu au încă un plan concret de rezolvare a problemelor din regiune.