Banca Centrală a Cehiei a majorat rata doânzii de referință la 4,5%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană
În total, începând de luna iunie a anului trecut şi până în prezent, decidenţii de la Banca Naţională a Cehiei au majorat costul creditului cu 4,25 de puncte procentuale, aceasta fiind cea mai agresivă campanie de majorare a dobânzii demarată după ce ţara din Europa Centrală a început să ţintească inflaţia în 1998.
Băncile centrale din Cehia şi Ungaria au fost primele din UE care au început să majoreze dobânzile în 2021. Alte ţări din regiune, inclusiv Polonia şi România, au început şi ele să înăsprească politica monetară dar într-un ritm mai lent.
Majorarea dobânzii de bază vine într-un context în care Banca Naţională a Cehiei se aşteaptă ca ritmul de creştere a preţurilor să se accelereze până la aproximativ 10% în primele luni din 2022, aceasta fiind cea mai ridicată inflaţie înregistrată de Cehia în ultimele două decenii. Chiar dacă o mare parte din această creştere se datorează unor probleme de aprovizionare şi creşterii costurilor energiei, decidenţii de la Praga susţin că trebuie să se ţină cont şi de presiunile create de lipsa de muncitori şi de supraîncălzirea pieţei imobiliare.
Având în vedere că Cehia are cea mai redusă rată a şomajului din UE, un obiectiv cheie al înăspririi politicii monetar este acela de a asigura că muncitorii şi companiile nu percep inflaţia ridicată din prezent drept un fenomen pe termen lung cu prilejul negocierilor salariale.
Săptămâna trecută, vice-guvernatorul Băncii Naţionale a Cehiei, Tomas Nidetzky, a declarat că noile prognoze de inflaţie ale băncii centrale ar urma să indice spre o creşterea mai rapidă a preţurilor în acest an, urmată de o revenire spre ţinta de 2% undeva la mijlocul lui 2023. În acest context, înăsprirea rapidă a politicii monetare este destinată să contracareze inflaţia şi să trimită un semnal că economia ar trebui să fie expusă la costuri mari cu împrumuturile pentru cel mai scurt timp posibil, a spus Nidetzky. Acesta a adăugat că în situaţia în care inflaţia va intra pe o traiectorie descedentă clară, aşa cum se aşteaptă banca centrală, aceasta va permite o relaxare a politicii monetare încă de la finele acestui an.