Analiștii consideră această mișcare a deschis ușa unei potențiale reduceri a ratei de referință pentru credite, decizie care va fi luată săptămâna viitoare săptămâna viitoare.
Scăderea ritmului de creștere al creditării și majorarea riscurilor de deflație în iulie au necesitat mai multe măsuri de relaxare monetară pentru a opri încetinirea economiei, au spus observatorii pieței, în timp ce riscurile de nerambursare la unii dezvoltatori de locuințe și datoriile acumulate de către un administrator privat de active au afectat, de asemenea, încrederea pieței financiare.
„Toate acestea se adaugă urgenței ca factorii politici de a acționa rapid înainte ca încrederea consumatorilor și a întreprinderilor să se deterioreze brusc”, a declarat Tommy Wu, economist senior pentru China la Commerzbank, citat de Reuters.
Banca Populară Chineză (PBOC) a declarat că a redus rata la 401 miliarde de yuani (55,25 de miliarde dolari) împrumuturilor pe termen mediu (MLF) acordate unor instituții financiare cu 15 puncte de bază, de la 2,65% la 2,50% .
Injecția de numerar a fost realizată pentru a contracara factori de risc, inclusiv plata taxelor, pentru a „menține lichiditatea sistemului bancar suficient de mare”, a spus PBOC într-o declarație online.
Într-un sondaj efectuat de Reuters pe 26 de observatori ai pieței, efectuat în această săptămână, 20 de participanți, sau 77%, au prezis că Banca Centrală va lăsa neschimbată rata. Doar șase respondenți au prognozat o reducere marginală a ratei.
„Reducerea surprinzătoare a ratei a fost un răspuns prompt pentru a susține datele de credit reduse și redresarea Chinei (care) ar putea declanșa presiunea deprecierii yuanului spre 7,3”, a declarat Ken Cheung, strateg șef pentru Asia la Mizuho Bank.
„În special, PBOC ar putea intenționa să susțină condițiile de credit pe termen mediu prin reducerea asimetrică și a deschis calea pentru o reducere a LPR, în special a LPR pe cinci ani, pentru a sprijini sectorul imobiliar aflat în dificultate”.
Banca Centrală a injectat, de asemenea, 204 miliarde de yuani prin operațiuni repo inverse pe șapte zile, reducând în același timp costurile de împrumut cu 10 puncte de bază, la 1,80%, de la 1,90% anterior, a precizat instituția.
China a adoptat o politică monetară atipică, de relaxare, față de celelate state mari, pentru a impulsiona economia, în timp ce alte bânci centrale amri au adoptat măsuri de înăsprire graduală a politicii monetare, pentru a lupta împotriva inflației. printre acestea numărându-se Banca Centrală Europeană și Fed.
Mișcarea ratei de marți a mărit diferența de randament cu alte economii majore, în special cu Statele Unite, punând mai multă presiune asupra yuanului și riscând ieșiri.
Yuanul a pierdut aproximativ 5% față de dolar până acum în acest an, devenind una dintre cele mai proaste performanțe valute asiatice. Yuanul s-a tranzacționat la 7,2842 per dolar la 0145 GMT, comparativ cu închiderea anterioară de 7,2580.