Gradul de îndatorare reduce dependenţa băncilor de datorii, prin stabilirea unui standard minim pentru nivelul capitalului, ca procentaj din active. Una din reglementările Basel III impune ca minimul efectului de pârghie (leverage ratio), limita fondurilor pe care le poate împrumuta banca pentru a-şi finanţa afacerile, să fie de 3% din activele totale. Stabilite în anul 2010 de un comitet de bănci centrale şi organisme de reglementare din întreaga lume, normele Basel III au fost elaborate ca răspuns la criza financiară din 2008 şi sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizării instituţiilor financiare împotriva viitoarelor şocuri financiare.
‘SNB recomandă băncilor să continue să-şi îmbunătăţească rezistenţa şi în special gradul de îndatorare (leverage ratio), se arată în raportul anual de stabilitate financiară publicat de Banca Centrală a Elveţiei.
De asemenea, instituţia a avertizat asupra evoluţiilor de pe piaţa imobiliară din Elveţia şi a creditelor ipotecare dar a indicat că recent a observat o atenuare a tensiunilor.
Luna trecută, Autoritatea de supraveghere financiară din Elveţia (Finma) a dat publicităţii un set de reguli care vor obliga primele două bănci comerciale elveţiene să constituie rezerve de capital duble faţă de standardele internaţionale, în încercarea de a se asigura că băncile vor fi protejate de viitoarele şocuri financiare.
Potrivit normelor Finma, până în anul 2019, UBS va trebui să aibă rezerve de capital echivalente cu 19,2% din valoarea împrumuturilor pe care le acordă iar în cazul Credit Suisse raportul va trebui să fie de 16,7%. Comparativ, potrivit standardelor internaţionale Basel III băncile trebuie să-şi constituie rezerve de capital de 8% din valoarea împrumuturilor pe care le acordă.
UBS va trebuie să constituie rezerve de capital mai mari decât Credit Suisse deoarece are o cotă de piaţă mai mare în Elveţia, a precizat Finma. Autoritatea a adăugat că, potrivit altor norme, UBS va trebui să-şi limiteze bilanţul la mai puţin de 22 de ori decât valoarea capitalului în timp ce Credit Suisse trebuie să îl menţină la un multiplu de 25 de ori.
Aceste cerinţe mai stricte decât standardele internaţionale sunt destinate să izoleze băncile elveţiene de repetarea unei crize financiar globale de genul celei din 2008, care a declanşat pierderi masive în sectorul bancar şi a atras atenţia asupra instituţiilor considerate ‘prea mari pentru a fi lăsate să se prăbuşească’ (too big to fail).