Anul trecut, economia franceză, a doua mare economie din zona euro, a înregistrat cea mai gravă recesiune de după cel de -al doilea război mondial, cu o contracţie a Produsului Intern Brut de 8,3% din cauza pandemiei de coronavirus şi a măsurilor destinate combaterii pandemiei, care au inclus două carantine naţionale.
„Confruntată cu un şoc puternic, economia franceză a rezistat bine, pe ansamblu. Rezistenţa este atât o surpriză bună cu privire la sfârşitul lui 2020 şi o sursă de încurajare pentru 2021. Pot să confirm prognoza noastră privind o creştere de 5% pentru anul 2021. Este o prognoză robustă şi prudentă care reflectă în acelaşi timp incertitudinea ridicată care există în jurul situaţiei sanitare”, a declarat Francois Villeroy de Galhau într-un interviu cu reţeaua de publicaţii regionale Groupe EBRA.
Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a construit bugetul pe 2021 pe baza unei prognoze de creştere economică de 6% în acest an, însă în ultimele săptămâni a sugerat că această ţintă ar putea fi una prea optimistă.
Banca Franţei a estimat marţi că activitatea economică s-a stabilizat în luna ianuarie la 5% sub nivelul anterior crizei, nemodificat comparativ cu precedentele două luni, în pofida introducerii unor noi restricţii în ultimele săptămâni. Companiile consultate în sondajul lunar realizat de Banca Franţei au declarat că au aşteptări stabile cu privire la activitatea de business în pofida incertitudinii ridicate cu privire la evoluţia situaţiei sanitare.
Pentru moment, Guvernul francez nu a introdus o nouă carantină naţională, cea de-a treia, dar nu a exclus o astfel de măsură dacă pandemia va scăpa de sub control. Cu toate acestea, Guvernul de la Paris a înăsprit restricţiile prin scurtarea orarului de funcţionare, de la 8:00 pm la 6:00 pm, a marilor centre comerciale precum şi a sectoarelor ospitalităţii şi divertismentului. Ca o dovadă a acestor restricţii, sondajul efectuat de Banca Franţei arată că sectorul serviciilor continuă să fie afectat mai grav decât industria.
Cu toate acestea, situaţia ar putea să se modifice rapid dacă Guvernul va decide să introducă noi restricţii pentru a ţine sub control virusul. Potrivit Oficiului Naţional de Statistică, Insee, o carantină naţională ar putea provoca o nouă contracţie a economiei în primul trimestru.