Documentul de peste 2.300 de pagini dezvăluie în mod detaliat locaţia, numărul de inventar, greutatea şi puritatea fiecărui lingou din cele 3.384 de tone de aur care formează rezerva sa, în valoare de aproximativ 107 miliarde de euro. Intenţia Bundesbank este să revizuiască anual această listă.
Datele publicate miercuri arată că la finele lui 2014, 35% din aurul Bundesbank erau stocat în depozitele de la Frankfurt, 43% era la New York, 13% la Londra şi 9% la Paris. Rezervele de aur ale Bundesbank se situează pe locul al doilea la nivel mondial, fiind depăşite doar de cele ale SUA.
Banca centrală a Germaniei vrea ca până în 2020 mai mult de jumătate din rezervele sale de aur să fie stocate în Germania, astfel că vor fi repatriate 300 de tone din rezerva de la New York şi totalitatea rezervelor de la Paris şi Londra. Deja, anul trecut aproximativ 120 de tone de aur au fost repatriate în Germania.
Publicarea acestei liste vine în urma criticilor potrivit cărora Bundesbank nu este transparentă cu privire la rezervele sale de aur. ‘Au existat numeroase teorii ale conspiraţiei potrivit cărora aurul nu este acolo unde spune Bundesbank’, a declarat Guntram Wolff, care conduce centrul de reflexie Bruegel. ‘Încrederea în Bundesbank a avut de suferit’, a spus la rândul său Peter Boehringer, care a demarat o campanie vizând repatrierea rezervelor de aur ale Germaniei.
În ultimii ani, mai multe bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda şi Elveţia, au luat decizii similare vizând repatrierea aurului în încercarea de a risipi îngrijorările populaţiei cu privire la rezervele de aur.