Această reducere, care va intra în vigoare începând de luni 11 aprilie este justificată prin faptul că „riscurile la adresa stabilităţii financiare sunt în continuare prezente, dar au încetat să crească, pentru moment”, graţie în special restricţiilor impuse asupra mişcărilor de capital, a informat Banca Centrală a Rusiei într-un comunicat de presă.
Instituţia a adăugat că va lua în calcul riscurile ridicate de condiţiile interne şi externe atunci când va decide politica monetară, adăugând că este posibil să adopte noi reduceri de dobândă la viitoarele reuniuni.
Rubla rusească a pierdut până la 40% din valoare în raport cu dolarul după ce SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni Rusiei după invazia din 24 februarie, dar şi-a revenit în ultimele săptămâni graţie restricţiilor asupra mişcărilor de capital introduse de Moscova, precum şi continuării intrărilor de valută de pe urma exporturilor de petrol şi gaze.
Ca urmare a sancţiunilor financiare fără precedent impuse Rusiei de Occident după invadarea Ucrainei, Banca Centrală a Rusiei a ordonat băncilor comerciale să plafoneze suma pe care clienţii o pot retrage din depozitele lor în valută la 10.000 de dolari americani. În plus, băncile comerciale sunt obligate să nu mai vândă valută forte clienţilor. De asemenea, bursa de valori de la Moscova a fost închisă aproape o lună, iar Fondul suveran al Rusiei a devenit cumpărător de active pentru a păstra valoarea companiilor listate.