Banca Centrală a Rusiei dă asigurări că nu vor fi impuse restricţii asupra mişcărilor de capital

Moscova nu va impune restricţii asupra mişcărilor de capital, a anunţat marţi Banca Centrală a Rusiei, atenuând temerile privind introducerea unor astfel de restricţii pentru a stopa ieşirea capitalului, care s-a accelerat de la ocuparea Crimeei de către forţele ruseşti, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 15:57
Banca Centrală a Rusiei dă asigurări că nu vor fi impuse restricţii asupra mişcărilor de capital

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat marţi cu noii lideri proruşi ai Crimeii un acord privind alipirea peninsulei din sudul Ucrainei la Rusia. În urma acestei decizii, analiştii se aşteaptă la ieşiri nete de capital din Rusia în valoare de 50-70 miliarde de dolari în primul trimestru din 2014, faţă de 63 miliarde de dolari în 2013.

Banca Centrală a Rusiei a apreciat marţi că politica sa monetară este suficient de puternică pentru a furniza stabilitate financiară şi nu ia în discuţie impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital.

Eventuala introducere a unor restricţii asupra mişcărilor de capital ar reduce cererea de valută în Rusia, dar ar majora şi costurile de împrumut pentru stat şi pentru companii.

Ministerul de Finanţe de la Moscova intenţiona ca în acest an să emită obligaţiuni în valoare de şapte miliarde de euro.

‘Dacă o astfel de idee (impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital) va fi discutată, Ministerul de Finanţe va fi împotrivă’, a declarat adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, pentru Reuters.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Rusiei a decis menţinerea ratei dobânzii la 7%, în linie cu estimările analiştilor, şi a anunţat că prioritară rămâne stoparea deprecierii şi menţinerea stabilităţii financiare.

În 3 martie s-a desfăşurat o reuniune de urgenţă a Comitetului de politică monetară al Băncii Rusiei, în care s-a decis majorarea dobânzii de politică monetară până la 7% de la 5,5%, ca urmare a creşterii îngrijorărilor cu privire la consecinţele unei intervenţii în Ucraina asupra economiei ruseşti.

În primele două luni ale acestui an, Banca Centrală a Rusiei a vândut aproape 14 miliarde de dolari şi 1,3 miliarde de euro, cheltuind peste 11 miliarde de dolari pentru a stopa deprecierea rublei.

‘Investitorii se tem de potenţialele sancţiuni care ar putea urma după votul de duminică. Oamenii vând acţiunile ruseşti ca măsură preventivă în cazul în care sunt impuse sancţiuni’, a declarat analistul Dmitry Mikhailov, de la Alfa Capital Partners Ltd, Moscova.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca......
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...