‘În lunile septembrie şi octombrie, condiţiile externe s-au modificat substanţial: preţul petrolului a scăzut semnificativ, iar mai multe ţări au adoptat sancţiuni faţă de un număr mare de companii ruseşti. În aceste condiţii, rubla se depreciază, iar introducerea embargoului pentru anumite produse alimentare în luna august a accelerat creşterea preţurilor’, se arată într-un comunicat de presă publicat de Banca centrală a Rusiei, la sfârşitul şedinţei lunare de politică monetară.
Majorarea costului creditului cu 150 de puncte de bază este peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la o majorare cu 50 de puncte de bază, scrie Agerpres.
Banca centrală a Rusiei este presată să majoreze dobânda de bază pentru a putea apăra cursul de schimb al rublei, în condiţiile în care moneda rusească s-a deprecia cu aproximativ 20% de la mijlocul anului şi până în prezent, ca urmare a scăderii preţului petrolului şi a sancţiunile impuse de statele occidentale pentru acţiunile Rusiei în Ucraina. Este pentru a patra oară în acest an când Banca centrală a Rusiei a majorat costul creditului, în condiţiile în care în paralel a încercat să oprească deprecierea rublei prin vânzarea a aproximativ 27 de miliarde de dolari şi euro.
Dobânda de bază este principalul instrument utilizat de Banca centrală a Rusiei pentru a realiza un echilibru între inflaţie şi creştere economică. În luna septembrie 2014, inflaţia a înregistrat o creştere semnificativă în Rusia, până la 8,4%, mult peste ţinta de 5,5% avută în vedere de Banca centrală. Instituţia se aşteaptă ca inflaţia să rămână peste pragul de 8% până în primul trimestru al anului următor, în timp ce creşterea economică ar urma să fie una apropiată de zero atât în trimestrul patru al acestui an cât şi în primul trimestru al anului următor.