Banca Centrală a Rusiei menţine nemodificată rata dobânzii, pentru prima oară în acest an

Banca Centrală a Rusiei a menţinut neschimbată dobânda de politică monetară pentru prima oară în acest an, după ce rubla s-a depreciat, iar economia a reintrat în recesiune, pe fondul sancţiunilor economice occidentale şi a scăderii preţului la petrol, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - vin, 11 sept. 2015, 11:58
Banca Centrală a Rusiei menţine nemodificată rata dobânzii, pentru prima oară în acest an

Vineri, Banca Rusiei a păstrat dobânda de politică monetară la 11%, renunţând la procesul de scădere a dobânzii cheie început în ianuarie, în condiţiile în care, anul trecut, rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro şi cu dolarul.

Rubla s-a depreciat cu 1,2%, la 60,47 ruble pentru un dolar, după ce guvernatorul Băncii Rusiei a anunţat reducerea dobânzii în linie cu estimările analiştilor.

‘Deprecierea rublei va continua să pună presiune asupra preţurilor în următoarele luni. Totuşi, condiţiile monetare relativ dure şi cererea internă redusă vor duce la scăderea inflaţiei’, se arată în comunicatul Băncii Rusiei.

În ultimele 12 luni, rubla a avut cea mai slabă performanţă din lume faţă de dolar, cu un declin de 45%. Rubla s-a depreciat cu 0,3%, la 67,86 ruble pentru un dolar, după anunţarea menţinerii dobânzii.

În trimestrul doi din 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 4,6%, după un declin de 2,2% în primele trei luni din acest an.

‘O pauză în procesul de relaxare al politicii monetare arată că Banca Rusiei vede riscuri la adresa inflaţiei şi a stabilităţii financiare, care sunt mai mari decât temerile privind evoluţia economiei’, a apreciat economistul Dmitry Polevoy, de la ING Groep NV în Moscova.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 15,3% în august, în timp ce ţinta avută în vedere de Banca Centrală a Rusiei pe termen mediu este de 4%.

Recent, Banca Rusiei estima că PIB-ul ar putea să scadă cu 5% anul acesta, dacă preţul barilului de petrol vă rămâne în jurul valorii de 60 de dolari. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a scăzut vineri cu 0,51 dolari, ajungând la 48,38 dolari.

Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 50% faţă de dolar, pe fondul scăderii preţului la petrol, dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti, în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile online
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile ...
Discounterul german Penny, numărul doi pe acest segment al retailului alimentar după Lidl, plănuiește și pentru anul viitor 35-40 de noi magazine și inaugurarea unui noi depozit în......
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
2024 a marcat mai multe premiere și recorduri în infrastructura de transport din România. Un pasionat de infrastructură, ...
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat că ţara nu mai este afectată de virus
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat ...
Franţa a confirmat la două ferme avicole focare de gripa aviară, la câteva zile după ce oficialii au anunţat că ţara ...
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 3.985 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024, de aproape şapte ori mai mult decât în 2023 ...