Dobânda de referință stabilită de Banca Centrală a Rusiei de la Moscova a urcat la 21% anul trecut, atingând cel mai înalt nivel de la începutul mandatului președintelui Vladimir Putin. Banca Centrală condusă de tehnocrata Elvira Nabiullina a majorat în mod repetat dobânda de referință în condițiile în care vizează reducerea inflației generate de cheltuielile guvernamentale și de creșterea salariilor.
Ca răspuns, băncile au oferit clienților depozite pe termen scurt, cu rate ale dobânzii de până la 30%, ceea ce a declanșat o frenezie a depunerilor, oamenii mutându-și economiile între bănci pentru a obține cele mai bune randamente. Situația a provocat însă și îngrijorări că în băncile rusești există acum o așa-zisă „bulă” a economiilor aflate depozite.
Numărul depozitelor individuale a crescut cu o treime în 2024, comparativ cu anul precedent. Banca VTB estimează că rușii au primit în jur de 7 trilioane de ruble (68 de miliarde de dolari) sub formă de dobânzi pentru depozitele lor în 2024. Îngrijorați acum de economiile lor, rușii au copleșit Banca Centrală cu întrebări despre o posibilă înghețare a depozitelor ca măsură de combatere a bulei în formare.
„Această idee este absurdă. Pe lângă faptul că reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor cetățenilor și companiilor de a-și gestiona activele, un astfel de pas ar submina fundamentele sistemului bancar și stabilitatea financiară a țării”, a declarat luni Banca Centrală a Rusiei pe canalul său de Telegram. „Dacă depozitele vor fi înghețate, oamenii își vor pierde încrederea în bănci”
Ministerul rus al Finanțelor este îngrijorat însă că goana după dobânzile mari oferite de bănci pentru depozite a atras fonduri care altfel ar fi mers în piața de capital sau în sectorul imobiliar.
Mulți ruși și-au pierdut economiile din cauza hiperinflației care a urmat prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991 și, din nou, în timpul crizei financiare prin care Rusia a trecut în 1998.
Sistemul bancar rus a rezistat în mare parte crizei globale din 2008-2009, precum și sancțiunilor financiare occidentale introduse pentru prima dată în 2014, după anexarea ilegală a Crimeei.
După declanșarea invaziei pe scară largă în Ucraina în 2022, toate marile bănci rusești au fost sancționate de cancelariile occidentale. Cu toate acestea, sistemul bancar al țării a evitat până acum retragerile masive și falimentele.
„Dacă depozitele vor fi înghețate, oamenii își vor pierde încrederea în bănci și în sistemul financiar în ansamblu pentru mult timp”, a declarat Banca Centrală, subliniind că o astfel de măsură ar alimenta inflația și ar submina politica sa monetară.