Banca Centrală a Rusiei testează impactul unui scenariu riscant în economie

Banca Centrală a Rusiei a efectuat teste de stres asupra instituțiilor bancare pentru a evalua impactul unui „scenariu riscant” de evoluție economică. Anunțul a fost făcut chiar de autoritatea de reglementare în raportul său anual, prezentat vineri în fața Dumei de Stat, potrivit publicației independente ruse The Moscow Times, citată de Hotnews.
Economica.net - sâm, 29 mart. 2025, 09:12
Banca Centrală a Rusiei testează impactul unui scenariu riscant în economie

Condițiile analizate de Banca Centrală în cadrul acestor teste au inclus intensificarea sancțiunilor internaționale, încetinirea economiei globale și o scădere accentuată a prețului petrolului Brent până la 49 de dolari pe baril, echivalentul unei reduceri de 33% față de nivelurile actuale.

În conformitate cu „scenariul de risc” descris în documentul „Orientările de bază privind politica monetară pentru 2024-2026”, economia Rusiei ar putea pierde peste 150 de miliarde de dolari din veniturile din exporturi, acestea coborând la un total de 266 de miliarde de dolari – cel mai redus nivel din 2005. Importurile ar scădea la 200 de miliarde de dolari, atingând un minim al ultimului deceniu, iar Rusia ar intra în recesiune, cu o contracție a PIB-ului de până la 3,5% anual.

Potrivit raportului Băncii Centrale, sistemul bancar rus ar putea face față unui astfel de șoc economic. „Rezervele de capital acumulate de bănci în ultimii ani le permit majorității instituțiilor să acopere pierderile generate de stres”, se menționează în raport.

Testele de stres au inclus 27 dintre cele mai importante bănci rusești și au analizat 400 dintre cei mai mari clienți corporativi ai acestora.

Avertismentul sumbru într-un raport confidențial

Într-un raport confidențial prezentat guvernului în februarie, Banca Centrală a avertizat că o scădere prelungită a prețului petrolului ar putea reprezenta o amenințare majoră pentru economia Rusiei, în contextul planurilor Statelor Unite și ale țărilor OPEC de a crește producția.

Capacitatea de rezervă a statelor OPEC, estimată la 5 milioane de barili pe zi, ar putea compensa integral exporturile de petrol rusesc pe piața mondială.

Banca Centrală a subliniat că un precedent similar a avut loc la mijlocul anilor 1980, când Arabia Saudită și-a triplat producția, determinând prăbușirea prețului petrolului de la 30 de dolari la 10-15 dolari pe baril.

Această situație a generat o criză valutară severă în Uniunea Sovietică, contribuind, șase ani mai târziu, la falimentul și destrămarea acesteia, consemnează The Moscow Times.

Te-ar mai putea interesa și
The Beatles – Sony Pictures a anunţat distribuţia celor patru filme dedicate legendarei trupe
The Beatles – Sony Pictures a anunţat distribuţia celor patru filme dedicate legendarei trupe
Studiourile Sony Pictures au anunţat că vor lansa în aprilie 2028 patru lungmetraje pentru marele ecran despre povestea trupei The Beatles, spusă din perspectiva fiecăruia dintre cei ''Patru......
Nou record pentru energia fotovoltaică în Europa, în martie 2025, dar dependența de combustibilii fosili scumpi persistă – Eurelectric
Nou record pentru energia fotovoltaică în Europa, în martie 2025, dar dependența de combustibilii fosili scumpi persistă ...
Energia solară stabilește un nou record istoric în producția de energie, prețurile scad, dar dependența Europei de ...
Avioanele Forţelor Aeriene Române, o nouă misiune de Poliţie Aeriană Întărită în spaţiul aerian baltic
Avioanele Forţelor Aeriene Române, o nouă misiune de Poliţie Aeriană Întărită în spaţiul aerian baltic
Forţele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliţie Aeriană Întărită în spaţiul aerian baltic, ...
Wizz Air se așteaptă să transporte peste opt milioane de pasageri de pe cele două baze din București în 2025
Wizz Air se așteaptă să transporte peste opt milioane de pasageri de pe cele două baze din București în 2025
Compania aeriană Wizz Air și-a stabiliat astăzi, 1 aprilie, baza operațională de pe aeroportul Aurel Vlaicu din Băneasa, ...