Inflaţia este acum aproape de ţinta Riksbank de 2%, după ce a atins un nivel de vârf de peste 10%, şi ar urma să scadă în continuare.
Dar economia stagnează şi multe gospodării au dificultăţi legate de plata ratelor la creditele ipotecare.
„Este probabil ca reducerea dobânzilor să înceapă în mai sau în iunie, dacă perspectivele privind inflaţia rămân favorabile. Suntem în continuare îngrijoraţi de un posibil regres, nu în ultimul rând fiind posibilă deprecierea coroanei suedeze după relaxarea politicii monetare. Prin urmare, politica monetară va trebui ajustată cu prudenţă, iar dobânzile vor fi reduse gradual”, a precizat Riksbank.
Instituţia estimează că în primul trimestru din 2025 dobânda se va situa la 3,2%, de la 4% în prezent.
Şi analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală a Suediei să demareze relaxarea politicii monetare în mai sau în iunie şi să reducă de câteva ori dobânda în acest an. Viitoarea şedinţă de politică monetară a Riksbank este programată în 8 mai.
Pe fondul atenuării creşterii inflaţiei, băncile centrale analizează când vor începe relaxarea politicii monetare. Săptămâna trecută, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a decis să reducă dobânda de politică monetară, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând astfel iniţiativa în raport cu alte mari bănci centrale din întreaga lume, inclusiv Banca Centrală Europeană (BCE) şi Rezerva Federală a SUA (Fed), care sunt aşteptate să urmeze exemplul în cursul acestui an.
În schimb, Banca Angliei (BoE) a decis săptămâna trecută să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, iar guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că economia britanică „progresează în direcţia cea bună şi există noi semne încurajatoare că inflaţia scade”, dar este nevoie de mai multă certitudine că presiunile asupra preţurilor sunt sub control.