Banca centrală a Turciei a redus dobânda de bază la 8,5%

Banca centrală a Turciei a redus, marţi, dobânda de bază pentru a şasea lună consecutiv, în pofida inflaţiei ridicate şi a ameninţării unei posibile retrogradări de rating, informează Reuters.
Economica.net - mar, 23 aug. 2016, 12:44
Banca centrală a Turciei a redus dobânda de bază la 8,5%

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a instituţiei, comitetul de politică monetară de la Banca centrală a Turciei a redus dobânda la creditele overnight cu 25 de puncte de bază 8,5%, dar a menţinut dobânda repo pe o săptămână la 7,50% precum şi dobânda pentru împrumuturile overnight la 7,25%.

Un număr de 15 din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters se aşteptau la o reducere a dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază în timp ce doi economişti se aşteptau la o reducere cu 50 de puncte de bază.

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, care vrea să stimuleze creşterea economică pe bază de consum, a cerut în repetate rânduri Băncii centrale să ieftinească creditele. La o lună după tentativă de puci, Erdogan a promis că va lua măsuri împotriva băncilor comerciale care percep dobânzi mai mari.

Tentativa de puci din 15 iulie şi evoluţiile ulterioare au crescut incertitudinea pentru investitorii în timp ce lira turcească a atins un minim record în raport cu dolarul american.

„Impactul negativ al evoluţiilor interne de la mijlocul lunii iulie asupra indicatorilor pieţei a fost inversat în mare parte datorită îmbunătăţirii apetitului de risc global şi a recentelor măsuri”, a informat Banca centrală a Turciei într-un comunicat de presă.

Imediat după anunţarea decizie de politică monetară lira turcească s-a apreciat 0,3% până la 2,9338 lire pentru un dolar.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat vineri ratingul din categoria „investment grade” atribuit Turciei dar a revizuit perspectiva la „negativă” de la „stabilă” în timp ce luna trecută agenţia Moody’s a anunţat că a pus ratingul Turciei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare în categoria „junk”, nerecomandat pentru investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
După Rafale E-Tech full hybrid 200 CP, Renault a anunțat deschiderea comenzilor pentru versiunea E-Tech 4x4 de 300 CP. Primele vehicule vor fi livrate începând cu ianuarie 2025....
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără accize, o singură obligativitate: Să vinzi!
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără ...
După atacul Filoxerei, introducerea legii antialcool din 1980 și a embargourilor privind exportul vinurilor moldovenești ...
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane ...
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...