Banca Centrală a Turciei ar putea adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a stopa inflaţia

Banca Centrală a Turciei a majorat rata de lichiditate de la 11% la 11,75%, sporind costurile de împrumut la principalul canal prin care a finanţat piaţa în ultimele săptămâni, şi a anunţat că va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare dacă va fi necesar, după ce lira turcească s-a depreciat semnificativ, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - vin, 17 mart. 2017, 06:11
Banca Centrală a Turciei ar putea adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a stopa inflaţia

Anunţul vine după decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de miercuri privind majorarea dobânzii de politică monetară la un interval cuprins între 0,75% şi 1%, pe fondul creşterii economice solide şi a situaţiei stabile a pieţei forţei de muncă.

Potrivit unui comunicat publicat joi pe pagina de internet a instituţiei, Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a menţinut dobânda la creditele overnight la 9,25%, dobânda repo pe o săptămână la 8%. Analiştii se aşteptau la majorarea celor două rate principale.

Comitetul a dat asigurări că va menţine orientarea actuală şi va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare până când perspectiva inflaţiei se va îmbunătăţi semnificativ.

După anunţarea deciziei, lira turcească s-a apreciat cu 0,9%, la 3,6440 lire pentru un dolar.

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat la 10,13% în februarie, mult peste estimările analiştilor, a anunţat recent Oficiul de statistică (Turkstat), fiind pentru prima dată din 2012 când inflaţia depăşeşte 10%.

În ianuarie, preţurile de consum au crescut cu 9,22%.

Luna trecută, costurile cu îngrijirea sănătăţii şi transporturile au crescut semnificativ, în timp ce la alcool şi tutun preţurile au urcat cu aproape 22%.

Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice, dar în februarie s-a apreciat uşor faţă de dolar şi euro, parţial datorită măsurilor adoptate de Banca Centrală a Turciei.

În ianuarie, Banca Centrală a Turciei a revizuit în creştere estimările privind inflaţia în acest an, de la 6,5% la 8%, deşi a adoptat măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a ţine sub control creşterea preţurilor şi deprecierea lirei turceşti.

Pieţele aşteaptă indicii că Banca Centrală a Turciei ia în serios ameninţarea inflaţiei. Până când nu vedem o înăsprire semnificativă a politicii monetare, similară cu cea de la începutul lui 2015, lira va continua să se deprecieze din cauza ştirilor negative, a apreciat recent analistul Henrik Gullberg, de la Nomura.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...