Banca centrală a Turciei intervine pentru a sprijini lira
Instituţia a vândut o cantitate neprecizată de valută după ce lira turcească a coborât la nivelul record de 2,2977 lire pentru un dolar şi un nivel record de 3,1342 lire pentru un euro. Ulterior, în jurul orei locale 12,24, lira a revenit la un nivel de 2,2691 lire pentru un dolar, după ce Banca centrală a vândut aproximativ 1,5 miliarde de dolari, a apreciat Murat Yardimci, director de trading la ING Bank AS în Istanbul.
Într-un scurt comunicat de presă, Banca centrală a Turciei a informat că a intervenit prin vânzarea de valută din cauza ‘evoluţiilor nesănătoase ale preţului’. Este a noua zi consecutivă de scădere a lirei în raport cu dolarul, cea mai lungă perioadă de pierderi după luna august 2001.
‘Este pentru prima dată după luna ianuarie 2012 când Banca centrală intervine direct pe piaţă’, a explicat Deniz Cicek, economist la Finansbank.
Începând cu data de 17 decembrie, moneda turcească şi bursa de la Istanbul suferă de pe urma unui scandal de corupţie care vizează mai mulţi oficiali guvernamentali. Scandalul afectează imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan, înaintea alegerilor locale din luna martie şi a celor prezidenţiale din luna august 2014. Lira turcească a pierdut peste 10% din valoare de la debutul acestei crize. În pofida deprecierii lirei, săptămâna aceasta Banca centrală a Turciei a decis să menţină nemodificată dobânda de bază, o decizie care, potrivit unor analişti, a fost luată la presiunile guvernului.
În pofida asigurărilor venite din partea guvernului, numeroşi analişti şi economişti mizează pe continuarea tendinţei de depreciere a monedei turceşti, care la finele acestui an ar putea ajunge la nivelul de 2,35 lire pentru un dolar.