Comitetul de politică monetară de la NBH a redus dobânda de bază cu 20 de puncte de bază, până la nivelul record de 3%. Decizia era una aşteptată de analişti.
Lipsa de presiuni inflaţioniste oferă factorilor de decizie spaţiu de manevră pentru a relaxa şi mai mult condiţiile de creditare, declara preşedintele NBH, Gyorgy Matolcsy, la finele lunii trecute. În luna noiembrie, rata inflaţiei în Ungaria a rămas la nivelul de 0,9%, sub ţinta de 3% avută în vedere de Banca centrală. În schimb, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,8% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,4% în trimestrul al doilea.
Ritmul de creştere a preţurilor încetineşte ca urmare a deciziei Guvernului de a reduce tarifele la utilităţi. Autorităţile de la Budapesta analizează, în prezent, o a treia rundă de reducere a preţurilor la utilităţi, după ce în precedentele două runde au redus costurile cu 20%. Guvernul condus de Viktor Orban a decis o reducere de 11,1% de la 1 noiembrie, care s-a adăugat unei reduceri de 10% introdusă la începutul acestui an.
Banca Naţională a Ungariei a demarat un ciclu de relaxare a politicii monetare în luna august 2012, când dobânda de bază se situa la nivelul de 7%, iar până acum a redus costul creditului timp de 17 luni consecutive. ‘Credem că Banca centrală va continua ciclul de relaxare şi anul următor deoarece inflaţia va continua să încetinească’, a apreciat Zoltan Torok, economist la Raiffeisen Bank Bank International.
Băncile centrale din regiune au adoptat o politică diferită în funcţie de evoluţia economiilor lor. Banca centrală a Serbiei a redus dobânda de bază pentru a treia lună consecutiv iar Banca Naţională a României a redus dobânda de politică monetară pentru a patra lună consecutiv. În schimb, Băncile centrale din Polonia, Rusia şi Cehia au menţinut dobânda de bază nemodificată.