Banca centrală din Cipru nu a luat încă o decizie privind redeschiderea băncilor
Un responsabil al băncii centrale a declarat pentru AFP „că nu a fost luată nicio decizie” referitoare la redeschiderea instituţiilor financiare din Cipru.
Decizia de oprire a activităţilor bancare a fost luată după un prim acord de salvare a Ciprului, pe 16 martie, care prevedea aplicarea unei taxe pentru toate depozitele bancare din ţară.
Măsura a provocat panică, iar oamenii au format cozi la ATM-uri pentru retragerea banilor.
Parlamentul cipriot a respins această taxă, astfel că Banca Centrală Europeană a dat termen Ciprului până pe 25 martie să găsească o soluţie cu creditorii.
În noaptea de duminică spre luni, a fost încheiat un acord dificil pentru evitarea falimentului Ciprului şi menţinerea ţării în zona euro.
Banca centrală a mai anunţat luni numirea unui administrator special pentru lichidarea Laiki, a doua mare bancă din ţară, măsură prevăzută în acord.
Potrivit acordului, banca va fi scindată într-o „bancă rea”, care va fi treptat desfiinţată, şi o „bancă bună”, care va include depozitele garantate, în valoare de până la 100.000 de euro, care sunt garantate în UE.
Măsura va avea ca efect restrângerea considerabilă a sectorului bancar cipriot, considerat supradimensionat în raport cu economia insulei, având în vedere că este de opt ori mărimea PIB-ului. Cea mai mare bancă a ţării, Bank of Cyprus, va prelua apoi depozitele garantate ale Laiki Bank, precum şi o datorie de 9 miliarde de euro a Cyprus Popular Bank către mecanismul de lichiditate de urgenţă al zonei euro.