Zona euro a atras mai multe investiţii directe în 2013 decât în 2012, însă ponderea euro în rezervele valutare, precum şi rolul său de monedă în finanţarea internaţională au scăzut uşor, se arată într-un raport publicat miercuri de Banca Central Europeană (BCE), transmite AFP.
Potrivit BCE, sentimentul pieţei faţă de zona euro s-a îmbunătăţit pe măsură ce criza s-a diminuat.
‘Diferiţi indicatori utilizaţi la evaluarea utilizării internaţionale a euro au revenit sau au rămas în teritoriul pozitiv în 2013’, susţine BCE. De exemplu, cererea străină pentru investiţii de portofoliu în zona euro a atins cel mai ridicat nivel de după criza financiară din 2007, fiind responsabilă pentru 3,7% din Produsul Intern Brut al zonei euro, faţă de 3% în 2012.
De asemenea, raportul precizează că cererea străină pentru bancnote euro a crescut pentru al treilea an consecutiv, iar criza datoriilor suverane nu a avut un impact asupra utilizării euro ca monedă paralelă în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est.
În schimb, BCE susţine că ponderea euro în rezervele valutare mondiale a scăzut cu 0,9 puncte procentuale, până la 24,4% în 2013, iar pe pieţele internaţionale de obligaţiuni ponderea euro a scăzut, de asemenea, cu 1,4 puncte procentuale, până la 25,3%. BCE precizează că pe acest segment de piaţă, ponderea euro a scăzut în tandem cu cea a yenului japonez şi a altor valute.
‘Împrumutătorii internaţionali s-au orientat din ce în ce mai mult spre pieţele de obligaţiuni în dolari, o evoluţie care se datorează aşteptărilor unor dobânzi reduse în SUA şi unei volatilităţi slabe a dolarului’, a explicat francezul Benoit Coeure, membru în comitetul director al BCE.
Situaţia ar urma să se schimbe odată cu anunţul făcut de preşedintele Rezervei Federale americane (Fed) cu privire la o majorare mai rapidă decât se anticipa a dobânzii de politică monetară.