Banca Goldman Sachs va plăti trei miliarde de dolari pentru stoparea anchetei care viza devalizarea Fondului Suveran din Malaezia
Subsidiara Goldman Sachs din Malaezia a admis de asemenea că a încălcat legile SUA pentru combaterea corupţiei în timpul în care a strâns bani pentru Fond. Înţelegerea cu Departamentul american al Justiţiei permite băncii să evite condamnarea penală.
Autoritatea de reglementare a pieţelor din Hong Kong (SFC) a anunţat joi că va impune o amendă de 350 de milioane de dolari subsidiarei din Asia a Goldman Sachs pentru implicarea în scandalul din Malaezia. Este cea mai mare amendă impusă vreodată de instituţia din centrul financiar asiatic.
În total, Goldman ar urma să plătească amenzi de aproximativ cinci miliarde de dolari – aproximativ două treimi din profiturile sale din 2019 – autorităţilor de reglementare din întreaga lume, pentru a rezolva cazurile care au afectat sever reputaţia băncii americane de investiţii.
De asemenea, banca a anunţat că ar putea reduce pachetele de compensaţii acordate directorilor săi, inclusiv şefului pensionat Lloyd Blankfein (foto), sub a cărui supervizare a avut loc scandalul.
Frauda în care este implicat Fondul suveran din Malaezia se ridică la câteva miliarde de dolari şi are ramificaţii globale. Banii obţinuţi pentru proiecte de dezvoltare au ajuns în buzunare private, inclusiv în cel al fostului premier din Malaezia Najib Razak, condamnat la 12 ani de închisoare.
Autorităţile din Asia, SUA şi Europa au avut nevoie de investigaţii îndelungate pentru a afla cum s-au cheltuit banii furaţi din Fondul suveran din Malaezia.